La Sărăteni au disputat a patra oară cupa ambasadorului Slovaciei

Sâmbăta trecută, la Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti, în sala pentru sport a gimnaziului, s-a desfăşurat ediţia a IV-a a turneului la taekwondo pentru cupa ambasadorului Slovaciei în Republica Moldova.

 

Ce are Slovacia cu Sărătenii Vechi? Primul sol al Slovaciei la Chișinău a fost Iurie Popovici, un inginer originar din Sărăteni, care a lucrat mai mult timp la Bratislava pe când  această republică era într-o federație cu Cehia. Tânărul stat slovac la început de independență l-a numit aici cu titlu de consul onorific pe dl Popovici, revenit la Chișinău şi care, până în 2013, când Slovacia şi-a deschis Ambasadă în Republica Moldova, a reprezentat aici interesele statului slovac, soluționând în R.Moldova problemele cetățenilor slovaci.

Ambasada Slovaciei n-a uitat de satul unde s-a născut și a copilărit consulul onorific Iurie Popovici. Una din punțile care le apropie este turneul la taekwondo pentru cupa Excelenței Sale Robert Kirnag, primul ambasador al țării respective la Chişinău. La cea de-a patra ediție a turneului au participat 60 de tineri sportivi întruniţi în cinci echipe: de la Chișinău, Verejeni, Sărăteni, clubul ”Art-sport”, care întruneşte iubitorii acestui gen de sport din mai multe sate din raionul Telenești și clubul ”Talas-Leucas” din orașul Telenești.

De data aceasta din partea Ambasadei a fost prezent dl Peter Tomașek, locțiitorul Excelenței Sale ambasadorul Kirnag, care a și înmânat Cupa învingătorilor. Despre mersul competițiilor ne-a vorbit Vasile Grosu, unul din organizatori, lector la UCFS, conducătorul clubului ”Art-sport”:

– De regulă, organizăm competițiile la Sărăteni. Ţinem mult la turneul pentru Cupa ambasadorului Slovaciei, care ne-a ajutat de la bun început cu echipamentul necesar pentru organizarea acestuia ”, spune maestrul Grosu.

Competițiile au ținut până seara. În clasamentul pe echipe de locul I s-a învrednicit echipa clubului ”Art-sport”, de locul II – formaţia Gimnaziului ”Nicolae Popa” din Verejeni, de locul III – sportivii de la Gimnaziul ”V. Anestiade” din Sărătenii Vechi.

Dl Peter Tomașek ne-a relatat că a avut o deosebită plăcere să participe la acest turneu. Iar  consulul onorific Iurie Popovici și-a amintit de perioada când era elev la şcoala din Sărătenii Vechi, când sub conducerea profesorului de educație fizică Boris Vasiliev activau o mulțime de cercuri sportive, unde erau admişi numai cei care-și corectau notele slabe, astfel făcând să triumfe sensul renumitului dicton ”într-un corp sănătos – o minte sănătoasă”:

– Am izbutit să facem multe în instituție grație unor proiecte, dar socot că cea mai mare reușită a noastră este dezvoltarea sportului, în special la lupte marțiale, care se bucură de mare simpatie între copii”, a fost de părere dl Popovici.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns