La mănăstirea Cuşelăuca au cinstit-o pe Sfânta Agafia

La mănăstirea Cuşelăuca

au cinstit-o pe Sfânta Agafia

Sute de creştini din ţară, dar şi din România, Ucraina, Belarus au venit să o cinstească pe Sfânta Agafia de la mănăstirea Cuşelăuca din raionul Şoldăneşti. Slujba divină a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove. În cadrul evenimentului, a fost decernat primul Ordin “Sfânta Agafia”.

Dis-de-dimineaţă, la 22 iunie, la mănăstirea Cuşelăucă băteau clopotele. Măicuţele alergau prin curte ca să ducă toate pregătirile la capăt, iar preoţii şi pelerinii căutau să prindă un loc mai la umbră. Până la începerea slujbei, curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare.

Potrivit stareţei mănăstirii, egumena Vera, în anul trecut, Biserica a hotărât ca la 22 iunie să fie sărbătorită Sfânta Agafia, ziua când maica Agafia, care a dedicat 40 de ani mănăstirii Cușelăuca, a trecut la Domnul. În septembrie 2016, graţie insistenţei stareţei mănăstirii, maica Agafia a fost canonizată. Şi atunci, mănăstirea a fost vizitată de sute de pelerini nu numai din Republica Moldova, dar şi din alte ţări.

La finalul slujbei dedicate Sfintei Agafia, Mitropolitul Vladimir a felicitat toţi creştinii ortodocşi cu ocazia sărbătorii. Înalt Prea Sfințitul a oferit câteva dictincţii celor care au contribuit la consolidarea mănăstirii. Printre aceștia este şi preşedinta raionului Şoldăneşti, Svetlana Rotundu, doi agenți economici. Cea mai importantă distincţie a primit-o chiar stareţa mănăstirii, care a fost decorată cu Ordinul “Sfânta Agafia”, fiind prima distincţie din ţara noastră de acest fel.

În imagine: Deşi era cald şi îmbulzeală, enoriaşii au rezistat până la finalul slujbei. Ei au ţinut să se închine la racla cu osemintele Sfintei Agafia, care a fost expusă în curtea mănăstirii. Părintele-duhovnic Efim din raionul Şoldăneşti se închină Sfintei.

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

 

Victor Sofroni

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns