La Ciulucani au ridicat un monument bunicăi Ioana, moaşa satului

În imagine: Basorelieful reprezintă imaginea unei femei în etate, cu privire senină și un prunc în brațe, luminată de razele soarelui, care simbolizează viața. La picioarele ei – atributele nelipsite: foarfecele, mosorelul cu ață albă, ulciorul și ligheanul – toate într-un cadru care reprezintă o cămară dintr-o casă țărănească

Anul trecut scriam despre intenția locuitorilor satului Ciulucani, raionul Teleneşti de a eterniza memoria Ioanei Pălăduță, care pe parcursul a mai bine de cinci decenii, până în 1961, a fost moașa satului. Recent, compoziția sculpturală executată de Ion Lozan, meșter popular de la Cosăuți, de pe un fragment de fotografie, a fost instalată pe “locul de bătătură” numit de săteni ”La bunica Ioana”. 

 

Aici cândva a fost căsuța bunicii Ioana, iar ”locul de bătătură” mai înseamnă și locul de adunare a satului, unde din vechime se organizau horele și se luau decizii importante pentru comunitate.

În memoria satului această femeie simplă, dar înţeleaptă, a rămas cu numele Bunica Ioana. Dânsa era nu numai moașă, dar și vraciul satului, cunoştea proprietăţile multor ierburi de leac pe care singură le colecta şi le folosea în momentul necesar.

”Am întocmit un proiect privind parcul din jurul compoziţiei sculpturale, pe care l-am prezentat Consiliului Raional. Câte ceva deja am făcut: am construit podețe, am reparat cele trei fântâni situate doar la câţiva metri una de alta… Vom amenaja ”locul de bătătură”, după ce vom dezveli solemn compoziția sculpturală. Avem mai multe idei interesante, inclusiv organizarea unui festival folcloric cu genericul ”La bunica Ioana”, ne-a relatat Andrei Cibotaru, primarul de Ciulucani.

După cum ne-a spus Ion Corman, pedagog pensionar, ideea edificării acestei compoziții aparține comunității.

”Am decis că momentul când moașa arată pruncului primele raze de soare are cea mai semnificativă clipă pe care trebuia s-o imortalizeze cioplitorul în piatră. Moaşa, care a asigurat nu numai dăinuirea, dar și veșnicia satului, merita un asemenea monument”, a conchis pedagogul.

Ion Cernei 

Distribuie

Lasă un răspuns