La căsuţa “Amintirilor din copilărie”

La Casa Memorială şi în Parcul tematic ”Ion Creangă” din Humulești trebuie să vii însoțit de copii, să privești cu ochii lor personajele din ”Amintirile din copilărie” și din poveștile crengiene, să re/trăiești scenele hazlii sau triste din nemuritoarele scrieri…

Acest lucru l-a intuit prietenul copiilor din raionul Telenești, invitați să participe în Proiectul bilateral România – Republica Moldova ”Pe cărările artelor”, doamna Ailenei Daniela, președinta Asociației Cultural-Științifice ”Pleiadis” din Iași)â  care a lăsat vizita la Casa-muzeu din Humuleștii lui Ion Creangă pentru a treia zi, ultima din prima etapă a proiectului bilateral – un fel de ”cireșică de pe tort”.

Odată ajunși acolo, elevii de la Școala de Arte Plastice  ”Nicolae Moisei” din Telenești și profesorii lor au savurat nu doar gustul aerului proaspăt de munte. Fascinați de Parcul tematic  ”Ion Creangă”, în care s-au întâlnit cu personajele din poveștile scriitorului, de exponatele din Casa Memorială, au găsit o multitudine de subiecte pentru viitoarele lor tablouri, desene, compoziții inspirate de atmosfera din Humulești, unde fiecare piatră, foșnet de frunze, susur de apă amintește de peripețiile lui Nică a lui Ștefan a Petrei.

…Când în fața copiilor (din Telenești, Republica Moldova și Gârcina, România) a apărut ghidul Casei Memoriale (un om masiv, înalt, un pic ursuz, la prima vedere) primul gând a fost, că, dacă ar purta sutană, ar semăna cu popa Oșlobanu, un vestit personaj din ”Amintirile…” lui Ion Creangă, pe care scriitorul nu l-a cruțat în scrierea sa:

”Ș-o luăm noi de la popa Oşlobanu (de Sfântul Vasile (n.n), tocmai din capul satului din sus, cu gând să umblăm tot satul… Când colo, popa tăia lemne la trunchi afară și cum a văzut că ne așezăm la fereastră și ne pregătim de urat, a început a ne trage câteva nașteri îndesate şi a zice:
-De-abia s-au culcat găinile, şi voi aţi şi început? Ia staţi oleacă, blăstămaților, că vă dau eu!
Noi, atunci, am şterpelit-o la fugă. Iar el zvârr! cu o scurtătură în urma noastră, căci era un om hursuz şi pâclişit popa Oşlobanu. Şi din spaima ceea, am fugit noi mai jumătate de sat înapoi, fără să avem când îi zice popii:
Drele pe podele
Şi bureţi pe păreţi;
Câte pene pe cucoşi
Atâţia copii burduhoşi”.

Dar asta a fost prima impresie, care, se știe, este eronată de multe ori.
Pentru că în momentul, când ghidul a început să povestească, să vorbească cu intonația personajelor din poveștile cunoscute copiilor, era de parcă în față apăruse însuși Ion Creangă.
Minunată metamorfoză! Un ghid excelent, exact ceea ce așteptam în Humuleștii lui Ion Creangă.

Cu acoperișul din draniță (așezat peste pereții din lut ai casei ca o cușmă ciobănească), ca stil încadrată în specificul caselor de munte de la începutul secolului XIX, căsuța cu cerdac și tindă (ridicată în 1830 de bunicul scriitorului, Petrea Ciubotariul și dată de zestre fiului său Ștefan, tatăl viitorului povestitor) este o oglindă vie a vieții și a operei lui Ion Creangă.
Ce să mai întindem vorba?- cum ar fi spus mucalitul Ion Creangă.
Trebuie să ajungeți la Humulești!

Amintim că  Proiectul bilateral România – Republica Moldova “Pe cărările artelor” elaborat de doamna Daniela Dorin, preşedinta Asociaţiei Cultural Ştiinţifice “Pleiadis” Iaşi România,  semnat de preşedinta Consiliului Raional Teleneşti, doamna Diana Manoli, a fost pus în practică la 21  iulie când elevi de la Şcoala de Arte Plastice din Telenești  s-au deplasat la Gârcina, județul Neamț. După care urmează să descoperim locuri minunate pe meleagurile raionului Teleneşti.

                              Maria Vleju, șefă adjunctă laDGE  Telenești

Distribuie

Lasă un răspuns