La biblioteca din Orhei a fost inaugurată galeria condeierilor

La inaugurarea galeriei.

În cadrul serbării celor 118 ani de lectură publică, la Biblioteca Raională Alexandru Donici din Orhei a fost inaugurată o galerie cu portretele a peste 40 de oameni de litere, care pe parcursul  ultimilor 50 de ani au călcat pragul acestei instituții.

Între aceștea scriitorii-academicieni Dumitru Matcovschi şi Nicolae Dabija, Iurie Barjanschi, poet şi traducător, locuitor al Orheiului, Efim Tarlapan, epigramist, poetul și traducătorul Leo Botnaru, scriitorul și economistul Vasile Șoimaru, condeierii locali care şi-au lansat aici cărţile.

La festivitatea de inaugurare, Stepanida Țugui, directoarea instituției, a  remarcat că, de fiecare dată, la 24 mai, când se serbează aniversarea ordinară de lectură publică la Orhei, biblioteca vine cu câte o surpriză notorie pentru cititori: ”Galeria a fost surpriza acestei aniversări și ne bucură că aceasta este bine primită de către vizitatorul nostru. Completarea galeriei va continua pe măsură ce autorii își vor prezenta operele lor aici”.

Publicista și scriitoarea Valeria Dascăl, care și-a adus la bibliotecă noua sa carte Morții n-au nevoie de reabilitare, a remarcat că este impresionată de ideea galeriei condeierilor: ”Pe mulți dintre ei nu-i mai avem alături și doar cărțile lor, asemeni unor monumente, au rămas pentru posteritate spre a transmite spiritul epocii în care au trăit. Mă bucură să văd chipuri noi între condeierii locali, care scot metodic cărţi de sub tipar,  învingând astfel indiferența și dând suflu vieții  intelectuale și spirituale la Orhei”, a menționat dna Dascăl.

Vasile Cocarcea, poet și istoric local, a fost de părere că galeria va impulsiona clasa scriitoricească a regiunii: ”Avem la Orhei, de mai bine de doi ani, o filială a Ligii Scriitorilor din România, a cărei activitate ar fi imposibilă fără implicarea doamnelor de la biblioteca publică, care sunt cel dintâi sprijin al nostru. Vom continua să provocăm spre frumoasa îndeletnicire a scrisului și vom promova în continuare noile talente”, a menționat dl Cocarcea.

Anual, pe 24 mai, Biblioteca Publică Raională A. Donici marchează aniversările de lectură publică la Orhei legate de fon-darea în anul 1901, prin învoirea guvernatorului Basarabie, a unei biblioteci.

Ion Cernei  

 

Distribuie

Lasă un răspuns