La apelul Primăriei Orhei, care a pregătit o agendă cu 40 de documente, au răspuns doar 17 consilieri

Şedinţa Consiliului municipal (CM) Orhei care a avut loc luni, 15 iulie, s-a evidenţiat prin împuţinarea vizibilă a aleşilor locali. Potrivit radioorhei.info, au lipsit 10 din cei 27 de consilieri, mandatul cărora ar fi trebuit să fie deja încheiat, prelungindu-se insă peste termen, din cauza evenimentelor politice din republică şiamânării alegerilor locale din acest an pentru toamna care vine. Absenteismul consilierilor s-a manifestat la o lună după ce ex-primarul şi actualul deputat Ilan Şor, ar fi părăsit ilegal Moldova, deşi se află sub interdicţie fiind condamnat de prima instantă la 7,5 ani de închisoare, în dosarul fraudei bancare.
Pentru prima dată în cei 4 ani de mandat al actualei puteri locale, la şedinţa CM Orhei de luni, 15 iulie, s-a prezentat un număr neobişnuit de mic de aleşi locali. La apelul primarei interimare Diana Memeţ, care a dispus convocarea extraordinară a şedinţei, au răspuns doar 17 consilieri. Asta, în timp ce Primăria, după ce din motive necunocute, a contramandat şedinţa CM Orhei, anunţată pentru săptămâna trecută, a iniţiat o altă şedinţă pentru ziua de luni, cu tocmai 40 de proiecte de decizii pe ordinea de zi.
Surprinzător, s-au rărit şi rândurile fracţiunii majoritare. Or, până în prezent, fracţiunea Pentru Orhei a lui Ilan Şor şi alţi câţiva consilierii afiliaţi puterii au demonstrat o disciplină de fier. Aceştia, niciodată nu şi-au permis mai mult de o absenţa, fapt prin care au asigurat inclusiv votarea chestiunilor care apăreau suplimentar pe ordinea de zi.
De această dată, în premieră, o decizie de ordin patrimonial nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar aprobarea altei decizii a fost amânată pentru următoarea şedinţă a CM Orhei, pe motiv că proiectul propus de Primărie nu a fost suficient de pregătit. Restul deciziilor, cea mai mare parte dintre care au un conţinut funciar, patrimonial şi financiar, au fost aprobate.
Şi în ziua de luni, 15 iulie, în sala de şedinţe s-a adunat galeria de susţinători ai echipei de la conducerea Orheiului, care aproximativ o jumătate de oră au urmărit cum neschimbatul preşedinte al şedinţelor CM, reprezentantul majorităţii, Evgheni Pisov, enunţa în viteză numărul proiectului, iar consilierii ridicau mâinile. Au existat doar câteva abateri de la acest scenariu bătătorit , datorate la patru consilieri neafiliaţi, care au încercat să adreseze întrebări şi să se expună pe marginea deciziilor pentru care li se cerea votul.

Distribuie

Lasă un răspuns