Jumătate dintre moldoveni consideră oligarhii principalii vinovați de furtul miliardului

Doar 0,9% dintre moldoveni afirmă în sondajul IDIS „Viitorul” că sunt pe deplin mulțumiți de situația economică. În același timp, aproape jumătate dintre respondenți îi indică pe oligarhi drept principalii vinovați de situația proastă din țară și furtul miliardului. 

Primul sondaj din acest an, realizat de IDIS „Viitorul” în comun cu CBS-AXA, arată că 42,8% dintre moldoveni nu sunt deloc mulțumiți de situația economică din Republica Moldova, iar încă 37,5% nu prea sunt mulțumiți. 

Totodată, respondenții au fost întrebați care sunt cele mai importante probleme din Moldova care au un impact prost asupra economiei. Astfel, 53,8% dintre participanții la sondaj au indicat corupția drept problemă majoră, urmată de nivelul salariilor și pensiilor și lipsa locurilor de muncă. Pe locul patru, cu 46,2% din răspunsuri, s-a situat furtul miliardului.

De asemenea, moldovenii i-au indicat drept principalii vinovați de situația dificilă din țară pe oligarhi (47,1%), guvernările anterioare (46,7%) și guvernul actual (41,7%). Aceleași trei opțiuni sunt în topul răspunsurilor moldovenilor atunci când sunt întrebați cine se face vinovat de furtul miliardului.

În cea mai mare măsură, moldovenii văd combaterea corupției (58,4%) drept soluție pentru îmbunătățirea situației social-economice din țară. Aceasta este urmată de opțiunea schimbării conducerii țării (31,7%) și îmbunătățirea cadrului legal (25,1%).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1100 de oameni din 13 regiuni ale țării, în perioada 18-27 ianuarie.

Foto simbol agora.md

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns