Judecătoriile cu cei mai mulți magistrați trași la răspundere pentru abateri disciplinare

Un raport al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii relevă că în 2016 magistrații din 29 de instanţe au fost trași la răspundere. În topul instanțelor judecătorești cu cele mai multe abateri disciplinare, alături de Judecătoriile Râşcani, Centru şi Buiucani din mun. Chişinău (13 şi 9  cauze disciplinare), figurează şi Judecătoria Orhei cu 9 cauze disciplinare, relatează www. agora.md

În anul 2016 Plenul Colegiului disciplinar a pronunţat 13 hotărâri de aplicare a sancțiunii disciplinare. Împotriva unuia şi aceluiași judecător au fost intentate şi examinate câte 2 sau mai multe cauze. Cele mai multe cauze au fost intentate contra a doi judecători de la Orhei – Steliana Lazari și Vasile Negruță – câte patru cauze fiecare. (Din decembrie 2016 Vasile Negruţă nu mai este în funcţie).

Conform www.agora.md, rezultatele examinării cauzelor disciplinare din 2016 arată în felul următor: mustrări – 6, avertismente – 7, încetate – 53, admis contestaţie – 1, respins contestaţie – 24.

Potrivit sursei citate, printre abaterile disciplinare ale judecătorilor, invocate cel mai des în sesizări, se numără încălcarea termenilor de procedură, aplicarea în mod intenţionat, cu rea-voinţă a legislaţiei contrar practicii judiciare, incompetența profesională, neîndeplinirea obligațiilor de serviciu și o atitudine nedemnă față de alți participanți la proces.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns