Judecătorii iresponsabili nu mai scapă de răspundere disciplinară. E și o condiție pentru acordarea banilor europeni

Magistrații care nu își vor îndeplini corespunzător obligațiile, vor fi trași la răspundere disciplinară. Îi vizează doar pe cei care au comis fapta cu intenție sau din neglijență gravă, se menţionează într-un comunicat mediatizat de serviciul de presă al Guvernului şi citat de www.agora.md. Asta conform modificărilor și completărilor la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Proiectul face parte din așa-numita „mica reformă” a justiției și este o condiționalitate pentru asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE.

„Cât ține de modalitatea de tragere la răspundere, se revine la mecanismul clasic, când există un cvasi-procuror, adică persoana care aduce învinuiri celui care a comis fapta. În mod practic, persoana care consideră că un judecător a comis o faptă pentru care este stabilită răspunderea disciplinară, va depune o sesizare la Inspecția judiciară. O pot face inclusiv membrii CSM, reprezentanții societății civile sau părțile din dosar. Sesizarea este distribuită în mod aleatoriu unui inspector, care decide dacă se inițiază sau nu procedura disciplinară. Partea interesată are posibilitatea să conteste acest refuz la Colegiul de contestare”, a explicat secretarul de stat de la Ministerul Justiției Nicolae Eșanu.

Faptele pot fi sancționate cu avertismente sau reducerea remunerației. „Nu cred că se va ajunge până la datul afară. Asta ar însemna că justiția nu funcționează”, a spus Eșanu.

„Spre exemplu, dacă judecătorul are fixată ședință la ora 10:00 și a hotărât să nu vină la ședință la 10:00, dar să meargă să-și felicite un coleg cu ziua de naștere. În acest caz, dacă nu există justificare de ce judecătorul nu și-a îndeplinit obligația, el va putea fi atras la răspundere disciplinară. Un alt exemplu – a adoptat o hotărâre prin care a fost încălcat un drept fundamental, cum ar fi, în mod ilegal a fost arestată o persoană, nu exista niciun temei, iar judecătorul a interpretat greșit din culpă gravă sau intenționat textul legii și persoana a fost arestată. În acest caz s-a încălcat un drept fundamental al persoanei și judecătorul va putea fi atras la răspundere disciplinară”, a precizat secretarul de stat.

Răspunderea disciplinară poate fi aplicată și în cazul foștilor magistrați. „Persoana poate pleca onorabil din sistem și are un șir de avantaje. Acest lucru nu este echitabil față de cel care, de exemplu, a fost demis. Chiar dacă depune cerere de eliberare, se derulează procedura disciplinară și, în măsura în care se va constata că el a comis o abatere, noi o să schimbăm temeiul de eliberare”, a mai declarat Nicolae Eșanu.

Distribuie

Lasă un răspuns