Judecata a decis: poliţiştii au procedat ilegal sechestrând CUVÂNTUL

Judecătoria Rezina a anulat decizia şefului interimar al Secţiei Infracţiuni şi Fraude Economice a Inspectoratului de Poliţie Rezina Vadim Garpati  privind sancţionarea  cetăţeanului Ion Panfili, angajat al Tipografiei Rezina, care transporta, la 10 mai 2018, spre centrul de poștă, tirajul ziarului Cuvântul. Poliția din Rezina a sechestrat atunci automobilul, care-i aparținea angajatului tipografiei, și tirajul ziarului Cuvântul, ce urma să ajungă la cititorii din raioanele Şoldăneşti şi Rezina. Instanța nu a constatat încălcări în acțiunile angajatului tipografiei. Asistența juridică în acest caz este susținută de Centrul de Investigații Jurnalistice. 

La 10 mai 2018, Ion Panfili transporta cu automobilul propriu la Centrul ce Poştă Rezina tirajul ziarului Cuvântul pentru abonaţii din raioanele Şoldăneşti şi Rezina. În apropiere de tipografie, un echipaj al poliţiei de patrulare l-a stopat și i-a cerut să prezinte foaia de parcurs. Vadim Garpati, şeful Secţiei Infracţiuni şi Fraude Economice a Inspectoratului de Poliţie Rezina, venit la fața locului, a dispus percheziționarea automobilului, după care a cerut ca automobilul să fie escortat la Inspectoratul de Poliție Rezina, fără a se întocmi actele necesare, cu indicarea motivelor și faptelor, care au stat la baza acestei decizii. Ion Panfili le-a explicat politiștilor că automobilul redacţiei este în reparaţie şi el, la rugămintea directorului ziarului, duce tirajul săptămânalului Cuvântul la Centrul de Poştă Rezina.

Acest lucru a fost confirmat şi de două angajate ale tipografiei, care se aflau în automobil şi care le-au arătat poliţiştilor bonul de livrare a ziarului cu ştampila redacţiei şi semnăturile de rigoare atașat la tiraj.

Automobilul şi tirajul s-au aflat sechestrate la poliţie de la ora 13.35 până la ora 19.50 şi au fost eliberate după ce mai multe organizaţii mass-media au semnalat despre acest caz, calificându-l drept unul grav.

În baza procesului verbal întocmit de Vadim Garpati, angajatul tipografiei a fost sancționat cu amendă în mărime de 3000 de lei, în baza articolului 265 din Codul Contravențional, pentru ”achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercia-lizare ilegală a valorilor materiale”.

Amintim că atunci prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă şi să informeze opinia publică despre rezultatele acesteia, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea.

Ancheta s-a redus însă la suspendarea din funcţie pentru o lună a șefului Inspectoratului de Poliţie Rezina Igor Botea, şefului interimar al Secţiei Infracţiuni şi Fraude Economice a IP Vadim Garpati şi a doi poliţişti din Plutonul de patrulare. Toți patru au revenit mai apoi în funcție și …și-au ridicat salariul pentru luna în care nu s-au aflat la serviciu (!).

Șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI Anatolie Postică a comunicat redacţiei ziarului Cuvântul că ”în adresa Procuraturii raionului Rezina, la 18 mai 2018 a fost expediată o interpelare prin care s-a solicitat informarea conducerii Direcţiei Inspectare Efectiv a Inspectoratului General de Poliţie asupra acțiunilor angajaților Poliției care au fost implicați în documentarea cazului descris… La 23 mai 2018 în adresa DIE a IGP a parvenit răspunsul expediat din cadrul Procuraturii  raionului Rezina, prin care se constată că în acțiunile angajaților poliției din cadrul IP Rezina și INP al IGP nu au fost constatate careva abateri de la prevederile legale”.

Procuratura Rezina, sesizată de redacția săptămânalului Cuvântul asupra acțiunilor polițiștilor care au sechestrat ilegal ziarul și automobilul, afirma: ”Ceea ce ține de acțiunile angajaților IP Rezina la documentarea cazului, la moment este inițiată de către MAI o anchetă de serviciu, care se va expune privind existența sau lipsa în acțiunile acestora a careva încălcări”.

Peste două săptămâni, la o solicitare repetată din partea redacției Cuvântul-ui, același procuror de la Procuratura Rezina, Anatolie Maliuta, trimitea următorul răspuns: ”Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, investigarea infracțiunilor prevăzute de articolele 327, 328, 329 CP ține de competența organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție. Pentru a primi informația solicitată urmează a vă adresa la Procuratura Anticorupție”.

Iar la 15 octombrie 2018, şeful Direcției inspectare efectiv a Inspectoratului General de Poliţie Eugeniu Piterschi îl informa pe Ion Panfili că ”materialul ce a stat la baza întocmirii  procesului-verbal cu privire la contravenție, supus contestării, a fost examinat de către Direcția nr.3 a Inspectoratului Național de Investigații”. Piterschi nu pomenește niciun cuvânt despre rezultatele investigației desfășurate de INI.

Directorul publicației Cuvântul, Tudor Iașcenco, susține că ancheta și investigațiile în cazul sechestrării tirajului ziarului și a automobilului angajatului de la tipografie au fost mimate.

”Niciuna din structurile implicate în acest caz și nici cele abilitate să cerceteze abuzurile admise de reprezentanții Poliției nu au găsit de cuviință să discute pe marginea celor întâmplate cu administrațiile săptămânalului Cuvântul și a Tipografiei Rezina, sau cu persoanele implicate în acest litigiu”, precizează Tudor Iașcenco. Ziaristul și echipa sa, dar și o bună parte a cititorilor ziarului, cred că sechestrarea săptămânalului, dar și alte acțiuni de intimidare a jurnaliștilor de la acest ziar, ar fi orchestrate de persoane din structurile de conducere ale raionului Rezina, vizate în mai multe investigaţii jurnalistice, care au deconspirat abuzuri, gestionarea frauduloasă a banilor publici de către conducerea raionului Rezina, în frunte cu Eleonora Graur.

Un grup de cititori, iar apoi și redacția ziarului au sesizat Procuratura Generală să investigheze dezvăluirile jurnaliștilor în care era vorba de prejudicierea raionului și a statului cu milioane de lei. Procuratura Rezina n-a găsit ilegalități în acțiunile administrației, iar peste puțin timp a urmat sechestrarea ziarului, alte acțiuni ale poliției de intimidare a angajaților redacției.

Hotărârea instanţei de fond poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Orhei sediul Rezina.

Cornelia Cozonac, Centrul de Investigaţii Jurnalistice

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns