Istoria ”aruncată sub gard”?

În imagine: Monumentul, strămutat la locul nou

Conflict în preajma sărbătorilor din luna mai. Acesta s-a produs în satul Glingeni, raionul Şoldăneşti. O parte din locuitoriii satului acuză administrația locală pentru decizia de a ”arunca istoria sub gard”. Anume astfel a fost calificată inițiativa de a transfera monumentul ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din ograda bisericii într-un alt loc.

Vasile Bârcă, primarul satului, respinge învinuirile consătenilor și afirmă că monumentul era amplasat într-un spațiu închis. Potrivit dumnealui, chestiunea a fost discutată la Consiliul local şi s-a decis ca monumentul să fie strămutat într-un loc mai vizibil, în afara teritoriului bisericii, unde să fie amenajat în anul curent şi un scuar, loc pentru solemnităţi, cu resursele financiare rezervate pentru amenajarea teritoriului.

Consilierul local Valeriu Clapon afirmă că chestiunea privind strămutarea monumentului nu a figurat oficial în agenda şedinţei şi a fost discutată la şedinţă aşa, printre altele, ca o problemă actuală. S-a vorbit că ar fi necesar de elaborat un proiect, un plan de lucru, dar o decizie concretă nu a fost adoptată.

Din spusele activiştilor satului, administraţia locală va reveni la această chestiune.

 

 

Victor Sofroni

Distribuie

Lasă un răspuns