Ion Codreanu a amintit Orheiului de Ziua Micii Uniri

Ex-consilierul de Orhei, Ion Codreanu, acum comerciant în piață, de la un timp a devenit se pare că unicul custode al Unirii la Orhei. Dânsul are grijă de flori și tricoloruri, cei doi puieţi de brad aduși de la Alba Iulia și sădiți în pământul Orheiului în cinstea Centenarului Marii Uniri. A avut grijă și la 24 ianuarie c., ziua Unirii Principatelor, să aducă aminte orheienilor de acest eveniment, care acum câțiva ani era omagiat cu mare fast în urbe. Astfel a prins de soclul monumetului lui Vasile Lupu un portret al domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza (în imagine).

”Mulți dintre orheieni, care sunt mai activi, pleacă de ziua asta la Iași. Dar nu s-ar cuveni să lăsăm dezgolită această urbe, care se declara cetate a Renașterii Naționale – Orheiul rămâne totuși oraș românesc. Iată de ce până și cei slabi de cuget trebuie să-și dea seama de rătăcirile lor”, spune Ion Codreanu. 

”La clădirea Zemstvei, unde pe 23 martie 1918 deputații au votat Moțiunea de Unire, mai înainte smulgeau tricolorul, acum îl lasă în pace. Dar clădirea Zemstvei, care ține de istoria noastră, se dărâmă cu încetul. De fapt este vorba de o altfel de atitudine, să nu zic fățarnic,ă a autorităților de acum, pe care patrimoniul nostru nu-i prea interesează”, spune cu regret Ion Codreanu.

  Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns