Ion Ciorbă: Drumurile noastre sunt reparate calitativ

Drum în reparaţie în s. Horodişte.

 

În anul 2018, pentru reparația periodică a drumurilor naționale (în limitele localităților), locale, comunale și străzilor din raionul Rezina au fost planificaţi 55,57 mil. lei, iar în luna octombrie 2018 au mai fost alocaţi suplimentar încă 10,60 mil. lei. Au fost valorificaţi circa 63 mil. lei. Două tronsoane dintre cele prevăzute nu au fost reparate. Este vorba de drumul local L206 care trece prin com. Țareuca și drumul regional G48, (prin s. Sârcova), pe care lucrările au fost finalizate în primul semestru al anului curent.

Programul de reparaţie periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi străzilor pentru a. 2019 a fost aprobat de guvern în luna aprilie, pentru raionul Rezina alocându-se din Bugetul de Stat 50,5 mil. lei. La 2 august c. însă Programul dat a fost revăzut şi raionul Rezina a rămas la acest capitol doar cu 27,2 mil. lei. Solicitat să comenteze mersul valorificării mijloacelor alocate pentru reparaţia drumurilor şi calitatea acestor lucrări, Ion Ciorbă, responsabil tehnic la Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) pentru raionul Rezina, ne-a relatat: “În cadrul licitaţiei organizate de ASD, antreprenoare pentru valorificarea acestor resurse în raionul Rezina a fost selectată firma Genesis International SRL, care a prestat servicii similare raionului nostru şi în anii trecuţi.

În anul 2018 calitatea lucrărilor executate de Genesis International SRL a fost în majoritatea cazurilor satisfăcătoare. Tronsoanele pe care după iarna trecută au apărut neconformităţi au fost reparate din nou cu cheltuiala antreprenorului.

În anul curent, conform ofertelor consiliilor locale și a Caietului de sarcini, lucrările au început la 17 iunie, de la s. Lalova spre drumul republican R20. În decada a treia a lunii iulie au fost stopate lucrările în legătură cu rectificarea bugetului național. La acel moment erau executate lucrările prevăzute în 10 localități (Lalova, Țâpova, Horodiște, Slobozia-Horodiște, Mincenii de Sus și Mincenii de Jos, Cuizăuca, Cogâlniceni, Cinișeuți și Echimăuți). În total până în august au fost valorificaţi circa 20,00 mil. lei.

După asta constructorii au trecut la drumul regional G48 în s. Sârcova, au început lucrările în satele Peciște și Ignăței. Eu consider că drumurile noastre sunt reparate calitativ, lucrările decurg în mod organizat, a remarcat dl Ciorbă.

Tudor Codreanu

 

Distribuie

Lasă un răspuns