Inundaţii după nămeţi

După ninsorile abundente, vremea dă semne de încălzire rapidă. Duminică, apa a curs gârlă din nămeţi. În această ordine de idei, încă la începutul săptămânii, la şedinţa Comisiei situaţii excepționale Orhei s-a atras atenţia că supraîncărcarea unor bazine acvatice poate provoca inundaţii.

Viorel Patraș, seful adjunct al Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei, citat de radioorhei.info, a menţionat, între primele, iazul orăşenesc, unde din cauza neasigurării spaţiului pentru acumularea apei din precipitaţii, apa deja se scurgea prin evacuatorul de avariere şi chiar trecând deasupra construcţiei hidrotehnice. Supraîncărcarea iazului face imposibilă reglarea debitului pe canalul de evacuare a pârâului Ivanos, ceea ce ar putea pune în pericol, mai cu seamă, casele din strada Dimo. La mijlocul lunii martie, salvatorii au fost chemaţi în ajutor la Tabăra, unde ridicarea nivelului apei în iaz a condus la ridicarea nivelului apei freatice şi inundarea beciului unei gospodarii (în imagine).

Potrivit datelor DSE Orhei, și bazinele acvatice din câteva localităţi săteşti comportă riscuri de inundaţii. Mai ales că semnale alarmante au parvenit încă înainte de recentele căderi de zăpadă. O situaţie asemănătoare s-a creat şi la Hâjdieni, probleme pot apărea şi la Brăneşti, dar şi la Vatici, din cauza pâraielor care s-ar putea revărsa, a notat Viorel Patraș.

Distribuie

Lasă un răspuns