Întâlniri de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului

Bibliotecara Rodica Misaelean discutând cu un grup de teleneştence.

De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, la Biblioteca Publică Raională “Vasile Alecsandri” din Telenești a fost expus un vernisaj de carte și documente istorice la temă, organizate întâlniri şi discuţii cu cititorii despre evenimentele tragice care au avut loc pe teritoriul Basarabiei acum 75 de ani descrise în cărţile “O întâlnire cu trecutul…” și “Ierusalim – oraș sfânt” semnate de teleneşteanul Noie Rotaru.

Valentina Potoroacă, pensionară, a menționat, că răsfoind materialele expuse a aflat lucruri pe care nu le cunoștea: “Trebuie să cunoaştem ceea ce s-a întâmplat în 1941-1942 în Basarabia pentru a nu admite ca istoria să se repete”, a menţionat dna Potoroacă.

Aurelia Dobjanschi, directoare-adjunctă a instituţiei a relatat: “Este ştiut că  au  fost cazuri de masacrare în masă a evreilor şi că vinovaţii au fost pedepsiţi. Dar pentru noi era important să cunoaştem numele băştinaşilor preoţi care au botezat evrei, astfel salvându-i de deportarea în ghetouri, ţăranilor care au ascuns familii de evrei pentru perioada cât au durat execuţiile. Aceste exemple dovedesc atitudinea populaţiei din partea locului faţă de cele întâmplate”, a remarcat dna Dobjanschi.

în Teleneşti, în perioada 1918-1940 erta una din cele mai mari comunităţi evreieşti din Basarabia, circa 2500 de persoane. În perioada postbelică numărul populaţiei evreieşti s-a micşorat de 6 ori, iar acum despre populaţia evreiască aminteşte doar cimitirul mozaic, care a fost adus în ordine. Primăria oraşului întreţine relaţii strânse cu diaspora.

Ion Cernei

 

Distribuie

Lasă un răspuns