Întâlniri de suflet și cu surprize la Pripiceni-Răzeși

 

Foto: Eugen Statnic, în centru, ţinând în mâini Diploma de „Cetățean de Onoare al comunei Pripiceni-Răzeși” şi Diploma de „Ctitor de Onoare al bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Pripiceni-Răzeși” alături de un grup de participanţi la emoţionantele întâlniri de la baştina sa.

 

Eugen Statnic

La Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina, Centenarul Marii Uniri din 27 martie 1918 a fost marcat într-un mod deosebit. Eugen Statnic, născut în această localitate acum 88 de ani, în prezent cetățean al Germaniei, reputat cercetător şi inginer cu renume mondial în domeniul electronicii, autor de cărți și cunoscut filantrop, însoțit de alt pripicenean, Ion Perciun, arhitect și poet, de doctorul în economie, profesorul universitar Vasile Șoimaru, coordonator al proiectului „Românii din jurul României” de și Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului regional CUVÂNTUL, au adus pământenilor două cărți proaspăt scoase de sub tipar și dedicate Centenarului.

Prima întâlnire de suflet ospeții au avut-o cu profesorii și elevii claselor a VII-a – a IX-a de la gimnaziul din localitate. Dl Eugen Statnic și-a împărtășit unele amintiri despre satul Pripiceni-Răzeși de altă dată, mai mult concentrând atenția publicului asupra vieții zbuciumate a savantului și patriotului basarabean Ștefan Ciobanu, autorul cărții „Basarabia”.

Cartea a fost publicată în anul 1941 în limba franceză și menită de a face cunoscută opiniei publice internaționale istoria pământului românesc dintre Prut și Nistru, punând în balanță adevărul istoric și abuzul politic comis la 28 iunie 1940.

 

După venirea la putere a regimului comunist în România, cartea a fost interzisă și distrusă. Recent lucrarea a fost reeditată cu suportul financiar al dlui Statnic și grija editorială a dlui Șoimaru, pentru a ajunge în toate şcolile şi bibliotecile din Republica Moldova. La Pripiceni-Răzeși toți participanții la întâlnirea de marți au primit în dar câte un exemplar al lucrării.

Ion Perciun, autorul antologiei „Iubirea de Viață, Țară, Baștină și Neam”, dedicată Centenarului Unirii, de asemenea editată cu sprijinul financiar al dlui Eugen Statnic, a donat bibliotecii gimnaziului câteva exemplare ale cărţii.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre evenimentul zilei – Centenarul Actului Unirii din 27 martie 1918.

În continuare oaspeții s-au întâlnit cu un grup de locuitori ai comunei Pripiceni-Răzeși în incinta primăriei. Și acolo s-a vorbit despre Pripiceni-Răzeșii și oamenii lui din perioada interbelică, despre Centenarul Unirii, dnii Statnic și Perciun au donat bibliotecii publice din localitate mai multe dintre lucrările lor.

Punctul culminant al întrunirii a fost momentul când Vera Platon, consilieră comunală, i-a înmânat dlui Eugen Statnic diploma de „Cetățean de Onoare al comunei Pripiceni-Răzeși” cu menţinea „pentru atitudinea călduroasă față de localitatea natală și pentru promovarea benefică la scară europeană a imaginii satului  Pripiceni-Răzeși”.

La rândul său, părintele Serghei Botnari, parohul bisericii din Pripiceni-Răzeși i-a înmânat dlui Eugen Statnic diploma de „Ctitor de Onoare al bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Pripiceni-Răzeși”, în semn de înaltă apreciere a meritelor dumnealui față de sat și locașul Domnului. Surprizele l-au impresionat până la lacrimi pe dl Statnic.

Reporter „C”

Distribuie

Lasă un răspuns