Întâlnire de suflet a combatanţilor cu sătenii

Cu ocazia aniversării de 25 de ani de la începerea războiului de la Nistru pentru apărarea Suveranităţii şi Integrităţii Republicii Moldova, Primăria Chiștelnița, în colaborare cu administrația Gimnaziului “Tudor Brădescu” din localitate, au organizat o întâlnire a pedagogilor, elevilor şi consătenilor cu participanții la acțiunile militare din regiunea transnistreană, Afganistan şi la lichidarea avariei de la Cernobâl.

Alexei Vrăjitoru, inspector-șef al IP Telenești a vorbit despre eroismul poliţiştilor, voluntarilor și militarilor care au luptat pentru  integritatea teritorilă a țării în 1990-1992. De asemenea au luat cuvântul Andrei Juncu, directorul gimnaziului, Costantin Ciobanu, primarul satului, Livia Meleca, directoare-adjunctă a gimnaziului ş.a. Elevii şi ansamblul de muzică populară ”Sălcioara” au prezentat un spectacol în memoria celor căzuţi la datorie.

Apoi participanţii la întrunire au depus coroane și buchete de flori la  mormintele lui Tudor Brădescu, polițist  din batalionul cu destinație specială, căzut la vârsta de doar 23 de ani în luptele de la Bender în iulie 1992 și a lui Aurel Colesnic, militar în termeni căzut în 1984 în Afganistan. 

Satul Chiștelnița are un martirolog sinistru: în timpul celui de-al doilea război mondial 63 de chiștelnițeni au murit pe front numai în rândurile Armatei Roșii, iar numărul celor căzuți în componenţa Armatei Române încă nu este cunoscut. S-au trecut din viaţă şi cei 94 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din Chiştelniţa întorşi la vatră. Acum în sat locuiesc 23 de participanți la războiul de la Nistru și cel din Afganistan şi la lichidarea urmărilor catastrofei nucleare de la Cernobâl.

                                        Efrosenia Stratulat, bibliotecară     

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns