Înotătorul Ion Lazarenco, propus la Premiul Nobel pentru Pace

Ion Lazarenco-Tiron, originar din satul Brăviceni, raionul Orhei, primul om de pe glob care a reușit să traverseze din prima încercare înotând cele șapte strâmtori, va fi propus de Guvernul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunțată marți, 22 ianuarie, de premierul Pavel Filip, în timpul unei întrevederi cu sportivul, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

 

Pavel Filip a apreciat faptul că, deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco-Tiron întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al Moldovei peste hotare. „Eu cred că faptele Dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plusvaloare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi este cel de apreciere a Republicii Moldova. Poate să nu ne placă conducerea țării, dar țara suntem obligați să o iubim”, a spus premierul.

Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetățean al Republicii Moldova, menționând că fiecare este obligat să facă ceva pentru a schimba lucrurile și a construi o țară prosperă. Sportivul a povestit despre experiența sa și momentele inedite în timpul traversării strâmtorilor, unde a înotat în condiții extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase și curenți puternici.

Ion Lazarenco-Tiron a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare cele șapte strâmtori. În anul 2018, sportivul a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociația Mondială de Înot în Aer Liber.

În imagine: Ion Lazarenco-Tiron.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns