Infractori şi soluţii

Averile ilicite provoacă dureri de cap nu numai organelor statului, dar şi făptaşilor. Devenind penali şi şantajabili, aceștea încep să caute variante cum să-și justifice bogăţiile care diferă mult de veniturile lor oficiale.

Una din variante este înscrierea averilor sau o parte din acestea pe numele soacrelor. Așa a procedat și fostul şef al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), generalul Viorel Chetrari, cel care pe timpuri se angaja în fața premierului Vlad Filat să le „dea la bot” tuturor celor care vor îndrăzni să se pună contra șefului. Dar și zeci şi sute de alţi demnitari, funcţionari, angajaţi în structurile statului.

Altă variantă – divorţul fictiv.

Dacă alte tipuri de procese în justiția noastră se tărăgănează cu anii, divorţurile fictive sunt examinate în regim de urgență. Aproape ca la Ostap Bender: „Seara banii – dimineaţa scaunele”.

A doua căsătorie fictivă este o altă modalitate de ascundere a bogățiilor ilicite.

De regulă, selectarea se face între familiile din aceeaşi castă, înregistrarea – pe ascuns, fără jurăminte și sărutări. Legislativul a avut grijă să asigure secretul acestor acțiuni prin Legea cu privire la datele cu caracter personal. Astfel, băieții șmecheri se pomenesc cu câte două soacre dornice de a-și ajuta ginerii să dosească ”puținul ce-l au”.

Plus la aceste variante mai este una de rezervă – înscrierea averilor nelegitime pe numele rudelor. Drept că asta este mai puțin sigură, uneori chiar riscantă. Mai multe evenimente de ultimă oră demonstrează că unele rude, văzându-se cu actele în regulă, se cred stăpâne adevărate și refuză să întoarcă bunurile obținute. Astfel apar noi și noi scandaluri, procese judiciare, drame familiale…

Dar cea mai sigură metodă de a salva averile ilegale, practicată de regimul Voronin și recent repetată de discipolii lui din actuala guvernare, este așa numita amnistie fiscală. Oficial promotorii amnistiei motivează că astfel bugetul ţării se completează cu banii din economia tenebră.

În realitate, astfel hoții de la Putere își legalizează veniturile ilegale. Legea recent adoptată privind mica amnistie fiscală și promulgată de președintele Dodon a pus cruce pe speranța că miliardul furat din cele trei bănci falimentate va fi întors în buget. Prin această lege cei implicați în frauda bancară din 2014 și-au asigurat posibilitatea de a spăla liniștiți milioanele furate. Acum acestea vor veni în Republica Moldova sub formă de investiții plasate legitim de tâlharii de ieri în diverse afaceri, imobile, bunuri personale.

În campania electorală și mai apoi Igor Dodon se jura că va face totul pentru întoarcerea miliardului furat. Și iată că s-a ținut de cuvânt, demonstrând contrariul: că el și PSRM-ul lui sunt din aceeași tabără cu autorii fraudei secolului.

Fericit este omul cinstit, chiar dacă e sărac. Doarme liniştit, nu visează mascaţi, nu caută soluţii, nu-şi pune soţiile şi rudele la grele încercări, nu umblă prin judecăți, care, se știe, provoacă stresuri, o mulțime de neplăceri, scurtează viaţa. Căci se știe, cel cu păcate față de societate poate scăpa nepedepsit de lege, dar niciodată de pedeapsa lui Dumnezeu…

 

Dumitru Noroc, conferenţiar
universitar, Om Emerit

Distribuie

Lasă un răspuns