Inflaţia care înghite beneficiile guvernării

Beneficiile social-economice promise de guvernarea socialistă-democrată sunt pe faţă, deşi au trecut doar vre-o două luni de la instaurarea ei. După scumpirea serviciilor de transport auto pentru pasageri, au crescut brusc şi preţurile la carburanţi, provocate în special de majorarea accizelor impuse de guvernare la produsele petroliere. Acestea, dar şi deprecierea stabilă a leului imediat după Anul Nou, au provocat creşteri în lanţ a preţurilor la produsele alimentare, fructe şi legume, mărfuri şi servicii.

Potrivit agrobiznes.md, preţurile la unele fructe şi legume în ultimul timp chiar s-au dublat. Dacă în luna decembrie, un kilogram de cartofi de import putea fi cumpărat cu aproximativ şase lei, acum costă, în medie, cu 4 lei mai mult. În cazul cartofilor produşi de agricultorii autohtoni, preţul ajunge şi la 15 lei pentru un kilogram.

Usturoiul s-a scumpit cu circa 10 lei, ceapa – cu un leu, ouăle – cu trei lei. Vânzătorii explică că au majorat preţurile în special la produsele de import, după ce s-au scumpit carburanţii.

Potrivit aceleeaşi surse, economistul Viorel Gârbu susține, că scumpirile sunt gene-rate şi de faptul că, în ultimele săptămâni, leul s-a depreciat faţă de euro cu aproximativ 2,5 la sută.

Oamenii se ciocnesc de preţuri majorate la fiecare pas, scumpirea productelor, mărfurilor de primă necesitate, medicamentelor, serviciilor etc., care le subţie buzunarul şi aşa sărac.

“De câţiva ani sunt nevoită să procur aceleaşi medicamente. La început cheltuiam pentru acestea circa 400 de lei lunar. În luna trecută am plătit deja 560 de lei”, îmi spunea o pensionară vecină de bloc.

În această situaţie, inflaţia le va mânca majorările modeste de salarii promise unor categorii de bugetari şi indexările pensiilor cu care atât de mult se laudă preşedintele Igor Dodon şi guvernanţii lui înainte ca cetăţenii să le vadă.

Cu alte cuvinte, suntem într-o situaţie clasică de inflaţie, când cu aceiaşi sumă de bani poţi procura mai puţine bunuri decât, să zicem, în perioada respectivă a anului trecut. În atare situaţie cel mai mult suferă salariaţii cu lefuri modeste, pensionarii, șomerii, beneficiarii de asistență socială, deoarece creșterea prețurilor reduce din cantitatea produselor care pot fi procurate.

Tudor Codreanu

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns