Infecțiile virale deocamdată stau ascunse

După moloşagul din noiembrie-decembrie au ajuns la noi şi ninsorile, temperatura a căzut sub 0 grade. Aceste perioade sunt benefice pentru   răspândirea gripei. Despre situaţia la moment în raionul Rezina ne-au vorbit Nina Postu, directoarea Spitalului raional și Vladimir Sinchevici, medic-epidemiolog la Centrul Sănătate Publică.

 

Dna Postu a menţionat că Rezina este unul dintre cele câteva raioane care se află sub o monitorizare mai severă privind cazurile de boli virale, ca mai apoi în baza rezultatelor acestor observații să se elaboreze strategii naționale de prevenire și combatere a bolilor virale și molipsitoare. La începutul săptămânii curente în republică au fost înregistrate și confirmate prin analize de laborator 8 cazuri de gripă H1N1 (sezonieră), din care două cazuri s-au soldat cu moartea bolnavilor. La fel, au mai fost fixate 10 cazuri de gripă declarate clinic. Pricina cazurilor mortale au fost complicațiile (pneumonie), adresarea târzie la medic, precum și faptul că bolnavii nu au fost vaccinați.

La fel, în republică au mai fost înregistrate 10 cazuri de paragripă, o formă de gripă mai ușoară, a concretizat dna Postu, remarcând că în raionul Rezina, deocamdată, situația este satisfăcătoare. De la începutul anului curent avem un singur caz de gripă declarat, care însă nu a fost confirmat prin analize de laborator. Nivelul de îmbolnăvire cu infecții virale este mult mai mic față de perioada respectivă a anului trecut. Spitalul raional Rezina este asigurat cu toate cele necesare pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu infecții virale, cât și rezolvarea complicațiilor în urma acestor maladii, a concluzionat N. Postu.  

Vladimir Sinchevici susține că în anul care a expirat Centrul de Sănătate Publică Rezina a primit 2000 de doze gratuite de vaccin contra gripei, care au fost utilizate în lunile octombrie-noiembrie. De vaccinare gratuită beneficiază personalul medical, polițiștii, veterinarii, lucrătorii sociali, persoanele în etate cu boli cronice şi alte categorii de populaţie.

Ar fi bine ca populația să conștientizeze că, în caz de îmbolnăvire, trebuie să se adreseze la timp medicului de familie, să excludă autotratamentul, să respecte igiena personală și a tusei, să se alimenteze conform normelor calorice, să se îmbrace după sezon și, nu în ultimul rând, să se vaccineze la timpul oportun. Sănătatea fiecăruia se află în primul rând în mâinile lui.

Dna Postu ne-a mai relatat că în raion nu au fost semnalate și nici înregistrate cazuri de hipotermie. În schimb la Secția de Internare a spitalului raional s-au adresat cu fracturi căpătate în urma alunecărilor 11 persoane. Toate cazurile au fost medical asistate și doar o singură persoană a fost internată, restul se tratează în condiții casnice. Printre suferinzi mai mulți sunt bărbați cu vârsta de 50-60 de ani. Foto simbol canal3.md

 

Ion Perciun

     

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns