Indicele Libertății Presei 2017: Republica Moldova a pierdut patru poziții în clasament

Potrivit Indicelui Libertății Presei pentru anul 2017, lansat miercuri, de către Organizaţia Jurnaliștii fără Frontiere Republica Moldova ocupă locul 80 din 180 de ţări. Astfel, comparativ cu anul 2016, țara noastră a pierdut patru poziții în clasament. Pe primele poziţii se situează Norvegia, Suedia și Finlanda, iar pe ultimele locuri s-au clasat Turkmenistan, Eritrea și Coreea de Nord

După cum relatează www.media azi, studiul a constatat că politica editorială a instituțiilor media din Republica Moldova este influențată de interesele politice ale proprietarilor, iar provocările majore sunt „independența jurnalistică și transparența proprietății media”.

România deţine locul 46 în clasament, înregistrând o îmbunătățire cu trei poziții față de anul trecut, Ukraina ocupă locul 102, iar Federația Rusă – locul 148.

În lume, situația presei este în pericol „mai mult decât oricând”. Astfel, din cele 180 de țări, în 21 situația este calificată drept „foarte rea”, iar în 51 – „rea”. În general, nivelul de libertate a presei în lume înregistrează o descreştere, numărul total al țărilor unde indicatorul era „bun” sau „foarte bun” scăzând cu 2,3%.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns