Încă o dată despre indicatoare şi parcările auto

Indicatoarele rutiere “Accesul interzis”, plasate unul la intrarea pe piaţa din faţa clădirii spitalului raional şi altul la intrarea pe terenul de parcare a automobilelor din spatele clădirii Primăriei Rezina, despre care CUVÂNTUL a scris în articolul “Indicator rutier ilegal – motiv de sancţionări legale?” (nr. 42 din 10 noiembrie c.) au fost scoase. Cel de la Primărie a fost înlocuit cu alt indicator: “Parcare pentru lucrătorii Consiliului raional şi Primăriei or. Rezina”.

Spre deosebire de alte cazuri problematice dezvăluite de ziar, de data aceasta s-a reacţionat operativ. Numai că problemele semnalate în articolul nominalizat continuă să rămână pe ordinea de zi.

Un cititor chiar ne-a făcut o replica: “Până la schimbarea semnelor toţi conducătorii auto care-şi parcau automobilele pe terenul de lângă clădirea Primăriei riscau mai puţin să fie pedepsiţi de poliţie, pentru că şi lucrătorii Consiliului raional, ai primăriei, dar şi cei “străini” erau în aceeaşi situaţie şi poliţiştii nu îndrăzneau să pedepsească pentru neglijarea semnului doar pe unii, ca să nu aibă probleme. Acum, spunea cititorul, primarii şi lucrătorii APL, agenţii economici, cetăţenii care vin cu treburi la administraţia raionului sau la cea orăşenească, dacă se vor încumeta să-şi parcheze aici automobilele, în orice moment riscă să fie sancţionaţi cu amenzi usturătoare. Dar conducătorii auto sunt nevoiţi să încalce pentru că alt loc autorizat pentru parcarea automobilelor în centrul Rezinei nu există”, spunea cititorul, care s-a prezentat drept Dumitru Rusu.

Dl Rusu are perfectă dreptate. Semnele rutiere se instalează ca să fie respectate şi poliţiştii procedează corect atunci când sancţionează încălcările. Iar dacă cineva nu este de acord cu acţiunile poliţiştilor este în drept să se adreseze în judecată, menţiona pentru CUVÂNTUL ceva mai devreme Vitalie Cuiban, şef- adjunct al Inspectoratului de Poliţie Rezina.

 Şi administraţia oraşului a recunoscut drept foarte actuală pentru Rezina problema lipsei unor parcări auto amenajate şi autorizate.

Încă în primăvara lui 2016, în urma unor consultaţii publice desfăşurate cu concursul săptămânalului CUVÂNTUL, Consiliul orăşenesc a recunoscut că or. Rezina are nevoie urgentă de parcări auto amenajate şi autorizate în toate cartierele, dar mai ales în partea centrală a oraşului şi a adoptat o decizie specială în care se prevedeau acţiuni concrete privind amenajarea acestora. Dar, din păcate, intenţia a rămas numai pe hârtie. Între timp lumea se confruntă cu probleme serioase. Zilnic, la instituţiile situate în centrul oraşului vin cu treburi sute de cetăţeni, care de fiecare dată riscă să plătească amenzi pentru că sunt impuşi de situaţie să parcheze mijloacele de transport neregulamentar or, conform indicatoarelor rutiere, pe strada centrală, dar şi în celelalte cartiere ale oraşului, practic nu există un loc autorizat unde ar putea să-şi parcheze mijloacele de transport, fără frică să fie sancţionaţi, muritorii de rând.

Poate Consiliul orăşenesc revine, totuşi, la decizia sa “Cu privire la organizarea şi autorizarea parcărilor auto în perimetrul oraşului Rezina” din 27 aprilie 2016 şi impune instituţiile şi persoanele res-ponsabile de realizarea ei să-şi facă datoria?

Tudor Codreanu

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns