Încă 4 instituţii din raionul Rezina riscă să piardă statutul de gimnaziu

În clădirea şcolii din Solonceni urmează să înveţe anul acesta doat 78 de copii.

 

Consiliul Raional Rezina a analizat situaţia financiară a unor instituţii de învăţământ din raion. Potrivit informaţiei prezentate de Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport,  la moment 4 gimnazii au mai puţin de 91 de elevi ponderaţi (Lalova – 62 elevi, Meşeni – 74 elevi, Solonceni – 78 elevi şi Saharna Nouă – 85 elevi). Conform normativelor în vigoare, aceste instituţii ar putea activa în continuare doar ca filiale ale unor persoane juridice.

În această ordine de idei, consilierii au decis să se adreseze către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării cu propunerea de a opera în legătură cu situaţia demografică din ţară a următoarelor modificări în Regulamentul privind finanţarea în bază de cost standard per elev a instituţiilor de învăţământ primar  şi secundar: numărul elevilor ponderaţi în şcoala primară să fie redus de la 41 la 31, iar în gimnazii – de la 91 la 81.

La stabilirea transferurilor categoriale pentru instituţiile şcolare pentru noul an de studii ministerul Finanţelor să majoreze cuantumul normativului valoric pentru un „elev ponderat şi normativul valoric pentru instituţie, deoarece în urma aplicării Legii nr.270 din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, intrată în vigoare la 01 decembrie 2018, s-au majorat cheltuielile pentru remunerarea muncii, care au cea mai mare pondere în cheltuielile instituţiilor de învăţământ.

Reporter „C”

Distribuie

Lasă un răspuns