În satele raionului Telenești vor fi deschise noi sectoare de supraveghere de vecinătate

Angajații Secției Securitate Publică a  Inspectoratului de Poliţie Telenești au vizitat săptămâna trecută mai multe localități din raion, inclusiv Budăi, Văsieni, Leușeni, Crăsnășeni, unde au avut discuții cu cetățenii și aleșii locali privind deschiderea noilor sectoare de supraveghere de vecinătate – o experiență de ocrotire a ordinii publice, care s-a afirmat deja în raion. Săptămâna viitoare angajații secției, conduşi de șefa-adjunctă Mariana Plăcintă, vor vizita și satele din zona de câmpie.  

Alexandru Pasat, locotenent-major de poliție, specialist în cadrul secției respective a relatat pentru  ”C”, că  experiența supravegerii de vecinătate, implementată în comun  cu ONG ”Eco Rezeni” acum patru ani, dă roade:

”Avem 30 asemenea sectoare: la Verejeni, Chițcani, Ratuș, Coropceni și alte localități, unde vecinii supraveghează ordinea publică în mahalalele lor. Este o experiență estoniană, care și-a găsit sol fertil pentru implementare la noi în republică. Supravegherea ajută mult  la preîntâmpinarea unor infracțiuni precum sunt spargerile de locuințe, furturile din gospodării, manifestările de huliganism și violență domestică. Astfel potențialii infractori, de regulă, evită aceste sectoare,- a remarcat dl Pasat.

Nicolae Badan, primarul de Coropceni a ţinut să sublinieze că impactul acestor sectoare de vecinătate este unul evident:

”Gospodăriile celor plecați la munci în străinătate ar fi o pradă destul de ușoară pentru tot felul de infractori, totuși nu am avut asemenea cazuri de când am implementat proiectul respectiv.  Dacă în sector își fac apariția persoane străine în autovehicule sau pe jos,  care se comportă suspect, săteanul  anunță  responsabilul pe sectorul respectiv sau poliția. Vom înfiinţa și alte sectoare de supraveghere, care la moment sunt foarte necesare”- a menționat primarul de Coropceni.

Primele sectoare de supraveghere de vecinătate au apărut în satele raionului Telenești în toamna anului  2013. Raionul Telenești este a doua în republică unitate administrativ-teritorială, care implementează proiectul respectiv după raionul Ialoveni. Poliția remarcă o scădere a nivelului situației criminogene în sectoarele respective cu mai bine de trei ori, ne-au informat la Secția Securitate Publică a Inspectoratului de Poliţie Telenești.

În imagine: Mariana Plăcintă le vorbeşte aleşilor locali din Leuşeni despre avantajele înfiinţării unor noi sectoare de supraveghere de vecinătate.   

 Ion Cernei        

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns