În privinţa preşcolarilor instruirea la distanţă e şi mai complicată

Cu instituirea stării de urgență, grădinița din satul Peciște, raionul Rezina, care era frecventată de 70 de copii, a trecut la varianta online.

Lidia Tacu, directoarea grădiniței ne-a relatat că învățământul preșcolar online este o adevărată provocare pentru educatoare și părinți. Preșcolarii nu pot lucra de sine stătător, nu toate educatoarele şi familiile dispun de tehnica necesară şi conectare la internet, iar părinții nu cunosc programele respective. Și apoi să nu uităm că la sate unii copii strigă la poartă ca să-i dai o hrincă de pâine, pentru că părinții lor nu lucrează și nu au bani, despre ce fel de regim de instruire și educație online vorbim? Copiii care vor merge anul acesta în clasa I-a sunt pregătiți de școală pentru că până la începutul carantinei ei au frecventat grădinița. Ce-a fi mai departe e greu de spus”, afirmă directoarea.               

La rândul ei, Mariana Burdujan, mamă a doi copii, ne-a spus că învățământul preșcolar pune baza pregătirii multilaterale a copilului, precum și integrării acestuia în colectiv, în activități de dezvoltare a capacităților creative. În condiţiile educaţiei la distanţă prin mijloacele online sarcina se complică pentru că nici instituţiile preşcolare de la sate, nici copiii, nici părinţii nu dispun de pregătirea şi materialele, tehnica respectivă. “Așteptăm cu nerăbdare, atât copiii, cât și părinții, reluarea procesului educativ nemijlocit în sălile grădiniței”, a spus dna Burdujan.

Amintim că, şi după ridicarea în republică a situaţiei excepţionale, grădinițele de copii rămân închise până pe 30 iunie c.


Eliza Mihalache, stagiară

 

Distribuie

Lasă un răspuns