„În nicio țară din Europa judecătorii nu sunt aleși de popor”. Experți, despre inițiativa PD

Democrații au anunțat că vor elabora un proiect de lege privind alegerea judecătorilor de către popor, renunțând la sistemul actual de desemnare a magistraților, care implică alegerea lor de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și numirea în funcție prin decretul președintelui Republicii Moldova. Contactați de AGORA, câțiva experți în drept, au declarat:

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea:

„Vin alegerile. Politicienii promovează idei populiste. Nu numaidecât cele care sunt cu adevărat necesare. În nicio țară din Europa judecătorii nu sunt aleși de popor. Chiar și SUA încearcă să renunțe la acest sistem. El s-a dovedit a fi bun pentru secolul 18, dar nociv pentru secolul 20 și 21.

Judecătorii trebuie să facă dreptate și nu să facă pe placul majorității. Dacă ei sunt aleși, ei se transformă în micropoliticieni, și asta le afectează independența.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț: Optez mai degrabă pentru păstrarea actualului mecanism de desemnare a judecătorilor: prin Consiliul Superior al Magistraturii, apoi numirea prin decret prezidențial.

Cunoaștem mai multe state unde judecătorii sunt aleși de către popor. De multe ori ceea ce alege poporul e mai aproape decât ceea ce alege un organ specializat cum este CSM-ul. Însă democrația costă. Asta înseamnă că dacă în prezent avem numai cheltuieli legate de întreținerea Consiliului Superior al Magistraturii ca organ de autoadministrare, pe viitor cu alegerea judecătorilor vom avea cheltuieli enorme. Dar în Republica Moldova nu avem buget atât de mare ca să ne permitem alegerea judecătorilor de către popor.

Dezavantajul este că judecătorii vor face campanie electorală, și de multe ori se va pune accentul pe populism și mai puțin  pe profesionalism.

În Republica Moldova sunt peste 400 de judecători.

 

Distribuie

Lasă un răspuns