În două săptămâni incendiile au făcut 10 victime

Pe parcursul ultimilor doi ani în ţară s-au produs peste 3000 de incendii în locuințe, situaţie ce determină continuarea eforturilor derulate în sensul responsabilizării cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul necunoaşterii şi sau nerespectării măsurilor şi regulilor de prevenire a incendiilor.

De la începutul sezonului actual de încălzire a trecut relativ puţin timp, dar  deja în republică avem o creștere semnificativă a numărului incendiilor în locuințe și gospodăriile cetățenilor. Numai în ultimele două săptămâni au fost înregistrate 24 de incendii, în care 10 persoane şi-au pierdut viaţa. Peste 90 la sută din decese s-au produs urmare a arsurilor sau intoxicărilor cu fum sau gaze provenite din ardere.

Cauzele probabile care au condus la producerea incendiilor au fost: exploatarea unor sisteme de încălzire defecte, utilizarea mijloacelor de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coșuri de fum necurățate, instalații sau echipamente electrice improvizate. Din cauza lipsei supravegherii, deseori devin victime ale incendiilor copiii. Iată de ce amintim încă o dată: nu lăsaţi copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcțiune. Totodată apelăm la responsabilitatea cetățenilor: respectaţi riguros regulile de utilizare a sistemelor de încălzire şi de prevenire a incendiilor.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de fum în locuințe pentru semnalizarea timpurie a posibilelor pericole.

Vladimir Macari, specialist superior al Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor a Secţiei Situaţii Excepţionale Teleneşti

Distribuie

Lasă un răspuns