În ajunul sfintelor sărbători de Paști să fim precauți cu focul

În legătură cu apropierea sfintelor sărbători de Paști, țin să aduc la cunoștința cetățenilor unele reguli și cerințe ale securității antiincendiare care, fiind respectate, ne vor feri de neplăceri.

 

Odată cu apropierea sărbătorilor cetățenii încep să-și aducă în ordine curțile, teritoriile de pe lângă casă, unde după iarnă s-a adunat mult gunoi. Ca de obicei, oamenii găsesc cel mai ușor mod de a se izbăvi de el prin a-i da foc. Vreau să accentuiez, că nu se recomandă de făcut acest lucru. Dar dacă totuşi aţi hotărât să procedaţi aşa, acest lucru trebuie de efectuat numai în prezența și cu supravegherea persoanelor mature pe timp fără vânt și cât mai departe de case, construcții auxiliare, stoguri de fân și alte materiale combustibile. Categoric se înterzice aprinderea ierbii uscate – se pot aprinde construcțiile, se distrug pomii, arbuștii și alte plante.

În această perioadă, practic în fie-care gospodărie se face focul în cuptoare, sobe, role pentru a coace pâinea, pasca, cozonacii și a găti bucatele de sărbătoare. Nu trebuie să uităm că în rezultatul exploatării incorecte a acestor instalaţii de încălzire se pot provoca incendii.

Deaceea rugăm să fiți precauți, să nu le lăsați fără supraveghere, să nu lăsați lângă sobe, cuptoare materiale ușor inflamabile, să nu înfrumusețați pereții sobelor cu broderii și tablouri din materiale care pot lua foc.

În ajunul sărbătorilor de Paști, conform tradiției, în localități sunt aprinse ruguri. Acestea nu sunt permise, dar dacă ele, totuși, vor avea loc, atunci acest lucru trebuie făcut cât mai departe de la construcții, păduri și fâșii forestiere, sub supravegherea persoanelor mature.

De asemenea, se pune în vedere parohilor bisericilor şi participanţilor la slujbele religioase respectarea strictă a măsurilor de apărare împotriva incendiilor privind utilizarea lumânărilor sau a altor obiecte cu flacără deschisă. Parohii să supravegheze şi să interzică accesul enoriaşilor în incinta bisericilor peste capacitatea acesteia, la terminarea slujbei să organizeze colectarea lumânărilor stinse în locuri special amenajate în afara bisericii,  să asigure lăcaşurile de cult cu mijloace primare de stingere a incendiilor, inclusiv stingătoare.

Stimaţi cetăţeni! Este cu mult mai uşor de prevenit un incendiu decât de-l stins, de aceea solicităm respectarea cerinţelor respective. Dar dacă totuşi s-a produs un incendiu şi nu izbutiţi stingerea cu forţele proprii, apelaţi serviciul de salvatori şi pompieri la nr. de telefon 112 sau, adăugător pentru raionul Orhei 0235-2-38-40, 079604176.

Colectivul Direcţiei SE Orhei este apt zilnic de a menţine situaţia sub control, de a fi receptiv la toate apelurile cetăţenilor şi vă doreşte tuturor sărbători fericite!

Iulian Sângereanu, şef adjunct al Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei,                                                                                    loc. colonel al serviciului intern

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns