În activitatea Consiliului Raional Rezina au apărut primele semne de descătuşare

Şedinţa din 16 august c. a Consiliului Raional Rezina, potrivit unor consilieri, a fost marcată de unele semne ale descătuşării, nespecifice guvernării precedente, când legislativul rezinean era aproape total dominat de interesele preşedintei raionului şi ale PDM.

De data aceasta câteva proiecte de decizii de ordin financiar au fost scoase din agenda şedinţei ca nemotivate şi lăsate în seama Aparatului preşedintelui pentru a le analiza şi a le argumenta mai profund.

Este vorba de câteva milioane propuse de Aparatul preşedintelui pentru a fi transferate antreprenorului conform contractului controversat care viza schimbarea uşilor şi ferestrelor la instituţiile de educaţie din raion, contract care a constituit subiectul investigaţiei Secrete comerciale sau cum autorităţile din Rezina toacă milioane de bani publici (Cuvântul, nr. 7 din 16 februarie 2018), dar şi despre acoperirea din buget a unor cheltuieli legate de litigiul dintre administraţia Secţiei Raionale Cultură şi unii angajaţi disponibilizaţi ilegal.

Consiliul a examinat peste douăzeci de chestinui privind diverse domenii de activitate  din teritoriu. Una dintre acestea viza Raportul auditului Curţii de Conturi a rapoartelor financiare ale raionului Rezina, încheiate la 31.12.2018. CUVÂNTUL a informat cititorii despre încălcările şi abaterile de la cadrul legal depistate de Curtea de Conturi în activitatea autorităţilor raionului Rezina. Consiliul doar a luat act de informaţiile din acest Raport, măsurile întreprinse de Aparatul preşedintelui şi structurile lui până acum şi a aprobat planul de măsuri privind înlăturarea încălcărilor şi abaterilor depistate de Curtea de conturi. În acest plan nu-i niciun punct care ar prevedea tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de ilegalităţile depistate. Deşi în unele cazuri este vorba de zeci şi sute de milioane de lei şi dacă asemenea încălcări ar fi depistate în activitatea agenţilor economici privaţi ar fi vorba de amenzi extrem de usturătoare sau chiar procese judiciare.

De data aceasta Consiliul a alocat din fondul de rezervă 162 mii de lei în calitate de ajutoare financiare în mărime de câte 1000 de lei la 162 de persoane în dificultate. Practic un sfert din actualii beneficiari de acest ajutor sunt din comuna Rezina, câte 12 mii vor ajunge la cetăţeni din comuna Saharna Nouă, satul Ignăţei, 8 mii – în comuna Lalova. Doar câte o persoană este vizată în decizia respectivă din  satele Pecişte, Cogâlniceni, Cuizăuca.

Prin alt punct al aceleiaşi decizii Consiliul a alocat 67 750 lei pentru remunerarea a 16 membre ale echipei de fotbal fete şi celor doi antrenori, care a acupat locul III la Campionatul R.Moldova la fotbal ediţia 2018-2019.

Pentru blocarea accesului în blocurile avariate ale fostei grădiniţe nr. 7 din or. Rezina, str. Şciusev, Consiliul a alocat 52 750 lei.

Consiliul a examinat şi aprobat normele specifice de activitate ale formaţiunilor artistice de amatori din raionul Rezina şi componenţa nominală a Consiliului de atestare a acestora, de asemenea  regulamentele de organizare şi funcţionare ale unor instituţii medico-sanitare, dar şi transmiterea în locaţiune sau comodat acestora a unor imobile.

Tot în această şedinţă Consiliul a aprobat taxele pentru instruirea în Şcoala raională de muzică şi arte plastice pentru noul an de studii 2019-2020.

Consilierii au examinat şi alte chestiuni actuale şi a aprobat deciziile respective.

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns