În 2018 bugetul comunei Rezina va crește. Din care surse?

Primăria Rezina a invitat vineri, 1 decembrie, la ora 17, consilierii orăşeneşti, reprezentanţii societăţii civile, cetăţenii pentru a dezbate în audieri publice proiectul bugetului orăşenesc pentru a. 2018. Documentele propuse spre examinare şi plasate pe site-ul Primăriei conţineau mai multe informaţii interesante, inclusiv modificări în taxele locale. Primarul Simion Tatarov se aştepta la o reacţie contradictorie din partea consilierilor locali, agenţilor economici, dar şi cetăţenilor. Aşteptările edilului la această etapă nu s-au adeverit.

 

În imagine: La audieri au participat doar angajaţi ai primăriei şi reprezentanţi ai mass-media locale. Contabila-șefă a primăriei Ala Iftodi (prima din dreapta) a adus la cunoştinţa audienţei ce venituri şi cheltuieli se preconizează pentru 2018.

După un schimb de opinii pe marginea actelor prezentate, primarul a anunţat că acestea vor fi propuse spre examinare şi aprobare Consiliului orăşenesc în şedinţa din 8 decembrie c.          

La ce concluzii va ajunge legislativul rezinean vom afla după şedinţa de astăzi. Conform proiectului, după cum a menţionat contabila-șefă a primăriei Ala Iftodi, bugetul comunei Rezina pentru a. 2018 este prevăzut la venituri și cheltuieli în mărime de 24 mln 963,5 mii lei, în creștere cu 12,8 % față de cel din a. 2017. Sursele principale de venituri vor fi transferurile de la bugetul de stat (15,6 mln lei sau 62,5% din veniturile totale), defalcările de la veniturile generale de stat (circa 4,35 mln lei sau 17,4 % din veniturile totale) și veniturile proprii (cca 3,53 mln lei sau 14,2%), urmate de resursele atrase de instituții (1,47 mln lei sau 5,9%).

Structura cheltuielilor pentru majoritatea domeniilor nu se va deosebi mult de cea din anul curent. Doar alocările pentru instituțiile de educație (4 grădinițe) se vor majora cu 1,2 mln lei și vor constitui 13,67 mln lei (54,8% din toate veniturile). Potrivit dnei Iftodi, majorarea este motivată de creșterea prețurilor la bunuri și servicii, iar cheltuielile suplimentare vor fi acoperite din transferurile cu destinație specială din bugetul de stat (12,78 mln lei). Părinții vor acoperi o treime din cheltuielile pentru alimentarea copiilor (7,75 lei/zi).

Raportoarea a mai menționat că cheltuielile pentru susținerea gospodăriei de locuințe și a serviciilor comunale vor constitui 18,1%, cele pentru serviciile de stat cu destinație specială -16,4%, iar cele pentru cultură, sport, tineret, culte și organizarea odihnei cetățenilor – 3,9% din totalul cheltuielilor.

Cele mai multe schimbări au fost întroduse în compartimentul Taxele locale. Se prevede că taxele pentru piață, pentru amenajarea teritoriului, prestarea serviciilor de transport auto de călători, unitățile comerciale, etc. vor rămâne la nivelul anului curent. Totodată Primăria propune întroducerea unor taxe noi sau majorarea unora dintre cele existente. De exemplu, pentru unitățile de comercializare a materialelor de construcție cu suprafața de la 201 m2 până la 500 m2 se prognozează taxe anuale în mărime de la 12000 până la 32000 lei. În categoria plătitorilor de taxe locale sunt incluși proprietarii teraselor de vară pentru comercializare de pe lângă magazine, baruri, cafenele, restaurante, prestatorii serviciilor de reparaţie a calculatoarelor și echipamentului de comunicații, de confecționare și reparaţie  a articolelor personale de uz gospodăresc, aparatelor electronice de uz casnic, încălțămintei și articolelor din piele, ceasornicelor și bijuteriilor, comerțul prin intermediul automatelor de vândut produse, comerțul cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, chioșcurilor, piețelor, etc.

Proiectul bugetului comunei Rezina urmează să fie examinat în ședința Consiliului orășenesc fixată pentru ziua de 8 decembrie c. În caz că va fi aprobat, decizia va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Tudor Iașcenco

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns