În 10 ani numărul elevilor din raionul Rezina s-a redus cu o treime

Foto simbol din arhiva CUVÂNTUL-ui.

La şedinţa din septembrie c., Consiliul raional a confirmat Rețeaua școlară a raionului Rezina pentru anul de studii 2019-2020.

Multă lume din raion mai ţine minte timpurile când o parte bună din discipolii instituţiilor de învăţământ erau nevoiţi să înveţe în două schimburi din cauza deficitului de încăperi. În anul de studii 2008-2009, de exemplu, în raion funcţionau 7 licee teoretice, 5 şcoli medii, 20 gimnazii şi 6 şcoli primare, în care studiau 6698 elevi, repartizaţi în 425 de clase.

Astăzi, reţeaua de instituţii de învăţământ include 4 licee, 15 gimnazii şi 10 şcoli primare-grădiniţe, care sunt frecventate în total de 4388 copii. Cauza principală a modificării cardinale a reţelei instituţiilor de educaţie este reducerea drastică a contingentului de elevi: cu mai mult de o treime faţă de anul de studii 2008-2009. La moment nicio şcoală din raion nu este completată cu elevi conform numărului real de locuri. De exemplu, liceele teoretice Olimp (Rezina), Ioan Sârbu (Ignăţei), Ion Creangă (Cuizăuca) sunt frecventate doar de jumătate din numărul necesar de elevi, gimnaziile Buşăuca, Solonceni, Sârcova, Lalova – de o treime, şcoala din  Gordineşti destinată pentru 640 de elevi, care acum vreo două decenii avea statut de şcoală medie, în prezent este frecventată doar de 29 de elevi din clasele primare, repartizaţi în 6 clase, iar cea din Trifeşti, de asemenea în 2008-2009 şcoală medie, acum găzduieşte 22 de copii de vârstă preşcolară şi din clasele primare.

Cele mai completate şcoli din raion acum sunt Gimnaziul Ţareuca – 146 de elevi (capacitatea reală a instituţiei este de 240 de locuri) şi Gimnaziul Păpăuţi – 175 de elevi (capacitatea este de 200 de locuri).

La un cadru didactic de la LT Alexandru cel Bun, conform aceleiaşi surse, astăzi revin în medie 19,46 elevi, la Gimnaziul din Echimăuţi şi LT Ion Creangă din Cuizăuca – 15,23 şi respectiv 14,76 discipoli. În acelaşi timp, un pedagog de la Gimnaziul Al. Cotruţă din Minceni lucrează în medie cu 3,75 copii, de la gimnaziile Lalova şi Meşeni – cu 5,75 şi respectiv 6,54 elevi.

Este interesantă şi informaţia privind calificarea cadrelor pedagogice. În actualul an de studii la instituţiile de învăţământ din raionul Rezina activează doar un pedagog cu grad didactic superior – la LT Alexandru cel Bun din Rezina. La această instituţie mai lucrează 5 pedagogi cu gradul didactic I şi 33 – cu gradul didactic II. O situaţie aproape similară la acest capitol atestăm la LT Olimp – 5 pedagogi cu gradul I şi 31 – cu gradul II.

În ansamblu la instituţiile de educaţie din raionul Rezina la moment activează 20 de pedagogi cu gradul I de calificare şi 234 – cu gradul II. Numai la şcolile-grădiniţă Tarasova şi Roşcani nici un pedagog nu are grad de calificare.

Tudor Iaşcenco

 

Distribuie

Lasă un răspuns