Imnul și tricolorul, interzise la două școli cu predare în română

Elevii de la Gimnaziul Corjova, unde a fost interzisă arborarea drapelului de stat, au ținut în mână stegulețe ale Republicii Moldova.

 

Elevii din Gimnaziul din Corjova și Gimnaziul din Roghi, ambele cu predare în limba română aflate în stânga Nistrului, raionul Dubăsari, au fost împiedicaţi să intoneze imnul național și să afișeze drapelul Republicii Moldova la deschiderea noului an școlar. Informația a fost oferită pentru IPN de Alexandru Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX.

„Problemele similare apărute la celelalte școli au fost mediatizate intens în ultimii ani, de aceea autoritățile separatiste nu au îndrăznit să mai intervină. Problemele au apărut la gimnaziile din Corjova și Roghi, ambele mai puțin vizibile în spațiul public”, a declarat Alexandru Postică.

Directorul de programe la Promo-LEX a menționat că organizația din care face parte a ținut legătura nemijlocit cu conducătorii instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, aflate în stânga Nistrului, pentru a monitoriza situația acestora în raport cu autoritățile separatiste de la Tiraspol. Autoritățile Republicii Moldova au fost înștiințate despre situația de la cele două gimnazii, pentru a o aduce în discuție la următoarea ședință a formatului 5+2.

Svetlana Krasheninnikova, directoarea Gimnaziului din Corjova, a declarat pentru IPN că, în ciuda interdicției, imnul de stat al Republicii Moldova a fost intonat de elevii prezenți la careul de început de an școlar. „Elevii au ținut în mână stegulețe ale Republicii Moldova”, a menționat directoarea.

Situația asemănătoare de la Gimnaziul Roghi a fost confirmată pentru IPN de către directoarea instituției, Marina Târbu. „Înainte de începerea noului an școlar, un reprezentant al separatiștilor a venit și a avertizat ca imnul și drapelul Republicii Moldova să nu apară la festivități. În caz contrar, am fost amenințați că toată festivitatea va fi stopată”, a spus Marina Târbu.

Directoarea Gimnaziului Roghi a precizat că elevii au intonat imnul de stat acompaniați de un acordeon și la piept aveau cocarde tricolore.

Distribuie

Lasă un răspuns