Îl rugăm pe domnul Iohannis să-și retragă îndemnul

Cică la 28 septembrie, Pavel Filip, prim-ministrul lor, al lui Plahotniuc și Dodon, s-a întâlnit pe coridoarele Adunării Generale ONU de la New York cu Președintele nostru, Klaus Iohannis.  Au dat mâna și ca să nu tacă la văzul unui frate de peste Prut tocmai dincolo de Oceanul Atlantic, Klaus Iohannis a făcut schimb de câteva fraze protocolare. Un comunicat al unei surse prezente la această întâlnire ne spune că dl Iohannis „A ÎNDEMNAT autoritățile de la Chișinău SĂ CONTINUE reformele în justiție şi în lupta împotriva corupției…”

M-am îngrozit citind fraza și am prins a mă întreba. De ce oare Președintele României ne vrea răul? Nu ne mai recunoaște de frați? S-a stins iubirea noastră legată de alegerea lui președinte? Cu siguranță, e o greșeală la mijloc, mi-am zis. Nu se poate să nu știe domnul Iohannis cu cine a dat mâna și care este starea de fapt cu reformele în justiție și în lupta împotriva corupției în Republica Moldova. Nu poate să nu cunoască faptul că orice îndemn protocolar, acoperit de frazeologia diplomatică este vânturat de autoritatea de la Chișinău cu sens propagandistic în folosul său. Că dintr-o banală frază protocolară ea poate umfla o ditamai politică de țară? Autoritatea asta poate înțelege îndemnul de „A CONTINUA” ca pe o aprobare a ceea ce a făcut până în prezent.

Așa cum portofoliul faptelor lor în contextul așa numitelor „reforme” făcute până în prezent ține de categoria dezastrelor naționale, pretindem cruțare măcar de la domnul Președinte Iohannis. Vă rugăm frumos, domnule Președinte, luați-vă îndemnul înapoi. Mai bine opriții: să nu mai continue. Pentru că în etapa de până acum a „reformei”, de exemplu, în complicitate cu Procuratura, eu personal și familia mea am fost prădați de postul de radio Vocea Basarabiei. Acum, instituția pe care am fondat-o spre deșteptarea și informarea oamenilor a ajuns în custodia lui Plahotniuc. Ea face azi politica fostului proxenet, ajuns azi să tranzacționeze interesele naționale ale unui stat.

Mai departe. De la cetățeni ei au furat Aeroportul, Miliardul și niște bănci, care au trecut cu ajutorul acelorași complice – a Justiției și a Procuraturii – la Șor, protejatul lui Plahotniuc. Condamnabilă este spălarea de bani rusești prin sistemul bancar moldovenesc și prin cel judecătoresc, crimă pe care „reforma” în justiție în formă „continuată”, cum o vedeți dumneavoastră protocolar, o trece complice cu vederea.

O realizare de răsunet mondial a „reformei” a fost anularea în vară a rezultatelor alegerilor din Chișinău. Vă amintiți? Rămase-ți mirat și D-voastră, parcă. Toți, pe toate continentele s-au mirat, întrebându-se: cum de se poate să fie furate niște alegeri ziua în amiază mare și de ce poporul rabdă asemenea potlogării? Unul din răspunsuri ar fi că și poporul a început să se poarte cu ei protocolar, așa cum procedați Dumneavoastră și alți lideri europeni. E cunoscut, poporul rabdă o vreme, până âi crapă răbdarea, dar în acest răstimp aceștia pot face multe năzdrăvănii. Una din ele este scoaterea la mezat a cetățeniei Republicii Moldova. Vă închipuiți câți bani le iese din această afacere. Dacă nu știți, întrebații, protocolar, pe ei. Ei, garantat, au socoteala.

Din această socoteală anume, noua etapă a „reformei”, marca PD-Filip-Candu-Plahotniuc-Dodon-PSRM, cuprinde deja afaceri preponderent de factură politică; cele financiar-economice lucrează deja pentru ei sub acoperirea unei guvernări. Etapa prevede luarea cu asalt a alegerilor din 24 ianuarie 2019 și perpetuarea cu orice preț la putere. Dimpreună cu Dodon și pentru ani înainte. Nu știm câți vor fi anii. Ei speră la mulți și toți în libertate. În România, ăstora ca ei, D-voatră le ziceți pe nume – „niște penali” și le spuneți că nu au ce căuta la putere. De ce credeți că la Chișinău ei pot „continua reformele” după atâtea jafuri comise LA VEDERE? Să fie la mijloc duble standarde ori e vorba doar de o manifestare de exces de zel protocolar?

În fine. Vă rugăm, dle Președinte Iohannis, spuneți-le „ăstora” să nu mai continue. Mai bine să stea să se odihnească. Să se bucure de stabilitatea lor undeva la răcoare. Ar fi cea mai potrivită pentru ei recomandare. Acolo să li se dea să mănânce ceea ce mănâncă azi bieții noști bătrâni și să citească ceva relaxant. De preferat capitole memorabile din Codul Penal. Că noi, cei jefuiți, lăsați fără proprietăți, păgubiți de instituții și de fonduri de stat, aduși la starea să nu ne putem plăti taxele și nevoile, sorbim, cu gândul la ei, învățătură aplicativă din Contele de Monte-Cristo. Probabil, Vă dați seama de ce?

 Valeriu Saharneanu, 30 septembrie 2018

Distribuie

Lasă un răspuns