Igor Dodon, vrea să schimbe Constituția, pentru a limita posibilitatea unioniștilor în organizarea unui referendum pentru Unirea cu România.

Liderul neoficial al socialiștilor, Igor Dodon, vrea să schimbe Constituția, pentru a limita posibilitatea unioniștilor în organizarea unui referendum pentru Unirea cu România. Declarația a fost făcută de șeful statului la un post de televiziune afiliat PSRM,mentioneaza sursa.

Acesta susține că articolul 142 din Legea Supremă trebuie exclus, motiv pentru care va propune Parlamentului, după alegerile prezidențiale, modificarea acestei prevederi.

Sunt sigur că poporul ne va sprijini. Putem organiza şi un referendum pe acest subiect”, a opinat acesta.

Mai mult, președintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea „lichidării statului” ar trebui să fie pedepsiți, lucru imposibil la ora actuală, anume din cauza articolului cu pricina, care le permite adepților unionismului să-și promoveze mesajul.

Intenția lui Dodon nu este însă o noutate, acesta militând dintotdeauna pentru interzicerea mesajelor unioniste. În anul 2018, în contextul organizării Marii Adunări Centenare din PMAN, Dodon declara că „dacă socialiştii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege”.

Totuși, acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși PSRM deține guvernarea. Aceeași modificare a Legii Supreme, Dodon o cerea și în 2015, atunci când anunța că PSRM pregătește un proiect de modificare a legii.

Amintim că ieri, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, șeful statului a fost întrebat, în contextul vizitei la Chișinău a premierului ungar Viktor Orban, dacă Ungaria încearcă să substituie România. Dodon a răspuns: „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt frațiinoștri de peste Prut”.

Precizăm că articolul 142 din Constituție, la care face referire Igor Dodon, prevede că „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Distribuie

Lasă un răspuns