Igor Dodon: “Nu trebuie să vă sperie armata”

Președintele Igor Dodon spune că moldovenii n-ar trebui să se teamă de mașinile Forțelor Armate, care patrulează străzile orașului, însă îi sfătuiește pe cetățeni să evite locurile publice. Șeful statului susține că autoritățile au trecut la cei de-al doilea scenariu pregătit de stat în lupta contra COVID-19, în care numărul de cazuri ar putea crește la 400. 

„Am decis să înăsprim unele restricții pentru populației. Rog să fiți înțelegători și responsabili, pentru că suntem la etapa scenariului nr. 2. Când am început a gestiona criza, vă spuneam că avem pregătite patru scenarii, iată că am ajuns la al doilea. Pentru a preîntâmpina răspândirea pandemiei suntem nevoiți să luăm măsuri dure. Susține-ți-ne pe toți: pe președinte, premier, pe medici, pe soldații care vor supraveghea aplicarea măsurile. (…) Nu trebuie să vă sperie armata, soldații de pe străzile din Chișinău și care vor fi și în alte orașe. Ei sunt doar pentru a ajuta lucrătorii poliției. Evitați locurile publice. Cu cât mai repede veți înțelege asta, cu atât mai repede vom ieși din această situație. Dacă nu o să fim conștienți, și o să facem mese și zile de naștere, atunci această criză poate dura mai mult”, a spus Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă.

Președintele a dat asigurări că „toate comisiile de situații excepționale raionale și în localități activează eficient”.

„În fiecare localitate sunt 3-4 persoane din partea statului care îi monitorizează pe cei care trebuie să stea în carantină: primarul, polițistul și medicul de familie. Și preoții sunt informați cine e în zona de risc. Și la nivel de sate și raioane această coordonare există. Avem 84 de procese verbale care au fost întocmite de organele de poliție. Sunt și persoane juridice și peste 50 de persoane fizice. Sunt încălcări stabilite de poliție referitor la încălcarea termenului de carantină, încălcarea a ce ține de limitarea activității economice”, a mai spus Dodon.

Amintim că anterior Dodon anunța că statul are patru scenarii de gestionare a crizei provocate de COVID-19. Primul scenariu este cel în care sunt confirmate „câteva cazuri”, al doilea – majorarea numărului de cazuri confirmate până la 400. Al treilea – până la 1.000 de cazuri, iar scenariul numărul patru – peste 1.000 de cazuri confirmate.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns