Igor Dodon îl susține pe Chicu în scandalul provocat: “Republica Moldova este denegrată de către unii europarlamentari”

Șeful statului, Igor Dodon, a reacționat la scandalul provocat de o postare acidă a premierului Ion Chicu la adresa europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, ce a atras un șir de reacții dure oficiale din partea Bucureștiului. Igor Dodon se declară îngrijorat de încercarea „unora de a deteriora relațiile externe ale Republicii Moldova” cu unii parteneri, dar aduce critici, la rândul său, declarațiilor lansate periodic de către europarlamentari la adresa guvernării de la Chișinău.

„În ultimele zile fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și în special cu România și Federația Rusa.

Poziția mea a rămas neschimbată și consecventă – pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”, a scris șeful statului pe pagina sa oficială de Facebook.

Totodată, Igor Dodon critică declarațiile unor europarlamentari, care în mod intenționat ar denigra Republica Moldova și instituțiile sale.

„Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră.

Cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute.

Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a adăugat Igor Dodon.

Și Partidul Democrat, ce face parte din coaliția de guvernare de la Chișinău, și-a exprimat dezacordul și cu modul „tendențios și lipsit de respect” în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova. „Formulările categorice privind „eșuarea gestionarii crizei Covid și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate, susțin democrații. PD s-a disociat însă de limbajul folosit de către Ion Chicu în postarea sa de pe Facebook.

Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de “adus mingi” buni…

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?”, a scris Ion Chicu, după ce europarlamentarul român a afirmat că Guvernul de la Chișinău a eșuat în gestionarea crizei Covid, precum și în implementarea reformelor și doar Guvernul Maiei Sandu a înregistrat progrese reale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a venit la rândul său cu un comunicat de presă în care a condamnat declarațiile premierului Chicu, iar ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat pentru explicații.

Sursa: unimedia.info

Distribuie

Lasă un răspuns