Hreanul cu sfeclă: un condiment gustos, sănătos şi te costă bănuţi

    Vin sărbătorile, cu multe bucate din carne şi, să recunoaştem, puţine legume, verdeţuri,  care să ne asigure necesarul de vitamine şi minerale, dar şi de fibre. Or, nu fiecare familie îşi poate permite să le cumpere la preţurile iernii. Dar nu în zadar Moldova se numeşte gură de rai. Putem prepara o reţetă extraordinar de benefică şi gustoasă, care ne va costa bănuţi: hrean cu sfeclă roşie. În dependenţă de cât de picant ne dorim, acesta poate fi un condiment sau o salată, o garnitură la bucate din carne, peşte etc.

Hreanul creşte absolut peste tot în Republica Moldova, îl cunoaşte fiecare gospodină, dar majoritatea îl folosesc doar la murături.

Hreanul conţine de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, vitaminele A, B1, B2, săruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfuraţi, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargină, uleiuri volatile.

Are efect stimulant asupra aparatului digestiv, accelerează peristaltismul intestinal, combate atonia intestinală, având efect laxativ sau purgativ, are efect expectorant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare, revulsiv în aplicaţii externe, tonic cardiac, fortifiant în stări de debilitate, vermifug, antiparazitar, are un rol important în fiziologia sistemului nervos, de a induce o stare de bine, de satisfacţie, de plăcere, relaxare, are acţiune excitant renală, diuretică.

Se iau câteva rădăcini de hrean, se curăţă bine, se alege doar partea care nu e lemnificată. Ca să o mărunţim fără lacrimi, legăm o pungă de celofan la gura maşinii de tocat, trecem hreanul prin maşină, scoatem cu mişcări iuţi punga şi o legăm la gură, până ne ocupăm de restul ingredientelor. Hreanul poate fi dat şi pe răzătoarea cu găuri mici. Partea lemnoasă o puteţi pune într-o cantitate mică de oţet – cât să-l acopere şi lăsaţi la infuzat câteva ore. Dacă nu doriţi ca preparatul să fie iute, puteţi să adăugaţi doar această infuzie în sfecla rasă şi să potriviţi de sare şi zahăr.

Sfecla fiatră se dă pe răzătoarea cu găuri mărunte, se pune într-un vas, se adaugă hreanul, puţină sare, puţin zahăr şi oţet de masă. Se amestecă bine şi se gustă, adăugând ingrediente în dependenţă de gustul pe care vreţi să-l obţineţi. Se pune în borcane uscate şi se închide etanş. O sugestie: ca să nu stricaţi capacele din metal, puneţi sub capac o folie alimentară.

Se păstrează foarte bine la rece timp îndelungat.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns