Hora Unirii la Orhei

Pe 27 martie c., la Orhei, un grup numeros de persoane au marcat 100 de ani de la Marea Unire cu o lansare de carte, depunere de flori la placa comemorativă în memoria celor 52 de deputați ai Zemstvei, care la 25 martie 1918 au votat Unirea, un spectacol în piaţa “Vasile Lupu” şi Hora Unirii.

 

Un sobor de trei preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei au oficiat o scurtă slujbă în faţa fostei clădiri a Zemstvei. Părintele Sergiu Matei a recitat din versurile sale dedicate Unirii, iar istoricul Gheorghe Maxian a făcut o  comunicare despre Moțiunea de Unire și deputații  Zemstvei orheiene, care erau de diferite naționalități, dar au votat pentru Unire.

Tot în acea zi, în centrul municipiului, în faţa monumentului domnitorului Vasile Lupu a fost organizat un concert. Au evoluat elevi de la Liceele “Mihai Eminescu” şi “Onisifor Ghibu” și Gimnaziul “Doina și Ion Aldea Teodorovici”. Ei au fost premiați cu diplome pentru interpretarea celui mai frumos cântec, recitarea celei mai frumoase poezii, pentru cel mai frumos dans şi pentru cel mai frumos desen. Dar mai întâi profesorul de istorie pensionar Mihai Chișcă a vorbit despre evoluția evenimentelor de după 1991 în Moldova, când forțele neocomuniste și-au luat revanșa. Parlamentarul Roman Boțan a remarcat că Orheiul  nu şi-a pierdut statutul de cetate a românismului. Dânsul a ținut în mâini Declarația de Unire a raionului Orhei cu Țara, unde nu ajung două semnături, exprimânu-și speranța că decizia voluntară a aleșilor rămâne încă în vigoare.

Cei prezenți au salutat acțiunea patriotică a deputaților români și au ajuns la concluzia că pentru a înfăptui Unirea nu a mai rămas decât ca Parlamentul de la Chișinău să facă același lucru.

Serbarea a finalizat cu Hora Unirii pe versurile lui Vasile Alecsandri, unul din artizanii Micii Uniri de la 1859.

 

Reporter  “C”

Distribuie

Lasă un răspuns