Hora sânzienelor, din an în an tot mai frumoasă

La această a V-a ediţie a festivalului au participat şi un număr foarte mare de copii şi adolescenţi, care vor perpetua bogatele tradiţii ale neamului.

În parcul din centrul Teleneștilor, duminică, s-a desfășurat festivalul-concurs raional folcloric Hora sânzienelor. Fiecare din cele 15 colective de artiști amatori a prezentat nu doar cântecul şi portul de la vatră, dar şi obiceiuri de Sânziene, bucate tradiționale pentru această sărbătoare, care e şi ziua Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai important sfânt al creștinătății, la fel articole de artă populară aplicată.

Peste 30 de meșteri populari şi-au expus articolele de artizanat: obiecte din lut, lemn, fibre naturale, lozie, ţesături, articole tricotate, croşetate, broderii, prosoape, care încântau inima privitorilor şi fiecare îşi dorea măcar ceva din această splendoare.

Îmi place nespus acest festival, fiindcă nu are șabloane, totul este pe măsura talentului şi inspiraţiei participanţilor: melodiile, articolele de artizanat, preparatele culinare etc. Direcția Cultură, Tineret și Sport Telenești a comandat pentru participanţi în calitate de trofeu câte o potcoavă, simbolul fericirii, pe care le-am executat cu mare drag”, a remarcat Vasile Goncear, meșter popular din Hoginești, raionul Călărași.

Aurica Cordineanu, interpretă de muzică ușoară ne spune că a fost invitată să participe în calitate de membră a juriului:

Am acceptat cu plăcere, fiindcă Teleneștii și satele din jurul lui reprezintă zona, dar și sursa de inspirație a mea în domeniul artei. Festivalui în cauză este cartea de vizită a culturii raionului. Dar serbarea a fost completată foarte reuşit şi de zona culinară, cu preparate şi băuturi răcoritoare delicioase”, ne-a spus interpreta.

Vasile Coșciug, conducătorul artistic al colectivului folcloric Moștenitorii din Pepeni, raionul Sângerei, care a obținut Marele Trofeu al festivalului, a adăugat că atmosfera a fost una deosebită:

Să faci sală de concerte dintr-un parc, să motivezi atâtea colective cu atâțea oameni talentați să participe este o realizare enormă, pentru ce mulțimesc mult organizatorilor. Chiar am fost dojenit de către fetele din colectivul nostru – să fim la granița administrativă cu raionul Telenești și să nu participăm în fiecare an la aceste manifestări? Ne-am pregătit în modul cel mai serios şi, precum vedeţi, am făcut faţă cu brio concurenţei”, a remarcat dl Coșciug

Juriul festivalului a oferit două din cele trei locuri de frunte oaspeților. Astfel de locul III s-au învrednicit artiştii din Anenii Noi, iar de locul II – colectivul de la căminul de cultură din Inești.


Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns