”Hora sânzienelor” a ajuns la ediția a IV

Tradiţiile şi obiceiurile de vară au prins viață la Festivalul-concurs „Hora Sânzienelor”, desfășurat duminică, 7 iulie curent, la Telenești, unde s-au prezentat 17 colective de artiști amatori. Festivalul este la a patra ediție și a depăşit titulatura de concurs raional: oaspeţi au fost ansamblurile ”Comorile plaiului” din Biești, raionul Orhei, ”Cimbrișor” din Hâjdieni, raionul Glodeni, ”Trandafirii” din Trifești, raionul Rezina și ”Lacrima” din Cobusca Veche, raionul Anenii Noi.

  

Juriul festivalului a acordat Premiul I ansamblul folcloric, ”Comorile plaiului” din satul Biești , r-nul Orhei. Nadejda Cucu, conducătoarea ansamblului nea relatat că participarea la acest festiva a fost o mare provocare pentru colectiv: ”Apreciem mult originalitatea manifestărilor organizate de către Direcția Cultură Telenești. Ansamblul nostru a fost unul dintre cele mai numeroase. Ne bucură că obiceiurile și tradițiile de vară caracteristice baștinii noastre au avut priză la public” a menționat dna Cucu.

Elena Ilescu, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești, președinta filialei locale a Uniunii Meșterilor Populari, a remarcat că prezența meșterilor populari a fost notorie:
”Târgul meșterilor populari din anul curent a avut genericul “Păstrăm tradiția neamului nostru”. Din raionul Teleneşti au participat Larisa Nastas, care a prezentat articole din fibre vegetale, Olga Ropot – păpuși confecționate manual,Tamara Sârbu – articole croșetate în stil modern, Tamara Sinchevici – articole croșetate în stil tradițional ș.a. De asemenea, au fost invitați meșteri care practică genurile pe care noi nu le avem: Vasile și Angela Gonciar din Hoginești, raionul Călărași – cu ceramică, Anatolie Crețu – cu articole cioplite în lemn, Galina Crețu din Chișinău – cu articole de port popular; Maria Negru-Vodă a prezentat mărgele tradiționale, Ion Braniște din Chişinău – articole din biser.

Cântecul, jocul, arta populară aplicată şi bucătăria noastră naţională au făcut deliciul publicului la această mare sărbătoare în aer liber, dominată de flori de sânziene”, a menționat dna  Ilescu.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns