Hepatita virală progresează

 

În CUVÂNTUL din 07 octombrie c.  medica epidemiologă de la Centrul de Sănătate Publică Rezina, Alina Chirtoacă,  ne avertiza că „hepatita virală face ravagii în raionul Rezina” şi atrăgea atenţia la măsurile de prevenire a acestei maladii. Dar informațiile ce parvin la redacție sunt tot mai îngrijorătoare.

După cum a confirmat zilele trecute dna Chirtoacă, în total de la începutul anului în raionul Rezina au fost înregistrate 88 de cazuri de îmbolnăviri cu hepatită virală A (HVA), inclusiv 21 în primele 3 săptămâni ale lunii octombrie, cele mai multe vizând satele Echimăuți, Mincenii-de-Jos, Pripiceni-Răzeși, Cuizăuca, dar şi or. Rezina. Recent câte un caz a fost înregistrat şi în satele Pereni și Țahnăuți. „Cauza principală a răspândirii bolii, spune dna A. Chirtoacă, ar fi contactul habitual al copiilor în școli, mai cu seamă printre elevii claselor gimnaziale, care sunt cei mai receptivi la infecţie”.

Dna Chirtoacă s-a referit mai detaliat la situaţia de la LT „Olimp” din Rezina. În primele 3 săptămâni ale lui octombrie  din instituția dată au fost internați în Secția boli contagioase a Spitalului Raional Rezina 4 elevi din 2 clase. Se presupune că virusul HVA ar fi fost adus de o elevă, care s-a aflat în ospeţie într-o localitate din raionul nostru. Doctora a mai menţionat că zilele trecute s-a întâlnit cu pedagogii liceului şi au discutat despre măsurile de control și prevenire a maladiei. Din cei 645 de elevi ai instituţiei nominalizate 202, din clasele începătoare, frecventează cantina. Printre aceștia cazuri de îmbolnăviri cu HVA nu au avut loc, ceea ce denotă că maladia a fost adusă. Este alarmant faptul că funcția de asistentă medicală aici este vacantă. Drept că directoarea liceului, Veronica Georghiță a dat asigurări că problema va fi soluţionată în timpul cel mai apropiat.

Sursa citată a mai relatat că angajații Centrului de Sănătate Publică vizitează instituțiile școlare și preșcolare, unde au întâlniri cu cadrele didactice, colectează pentru analiză probe de apă din fântânile de mină, întreprind alte măsuri de prevenire a HVA.       

Conform unor semnale la redacţie, în unele instituţii de învăţământ ar fi fost stabilite cazuri de pediculoză. Medica a infirmat aceste semnale.

Ion Perciun

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns