Hepatita virală face ravagii în raionul Rezina

44 de cazuri de hepatită virală A (numită popular gălbenare) au fost înregistrate în anul curent într-un sat din raionul Rezina. Situaţia s-a agravat şi în republică. Este vorba de o boală severă, care poate fi contactată de oricine şi foarte uşor. În legătură cu aceasta, reporterul CUVÂNTUL-ui i-a solicitat un interviu medicei epidemiologe Alina Chirtoacă de la Centrul de Sănătate Publică Rezina.

-Dnă Alina, zilele acestea un site de socializare scria că, în perioada ianuarie–august 2016 în R.Moldova „au fost raportate 295 de cazuri de hepatită virală A (HVA), față de 138 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut”. Printre raioanele cu un grad înalt de asemenea cazuri este pomenit și raionul Rezina. Vă rog să comentaţi această informaţie.

– Hepatita virală A (HVA) este o boală virală acută, care poate fi contactată de persoane de orice vârstă, dar cel mai des se înregistrează printre copii. Persoanele care au suportat maladia, obţin imunitate pentru toată viața.

Surse de infecție sunt bolnavii cu formă tipică, cunoscută în popor ca „gălbenare”, sau atipică, cât și persoanele aparent sănătoase, dar care sunt infectate. Mecanismul de transmitere al HVA este predominant fecal-oral: prin intermediul mâinilor murdare și indirect prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau prin consumul de apă și alimente contaminate. Perioada de incubație este de la 7 la 50 de zile, iar eliminarea virusului de la bolnav în mediul extern începe în ultimele 10-15 zile ale perioadei de incubație. Republica Moldova este o zonă în care morbiditatea de această boală se manifestă îndeosebi la fiecare 8-10 ani. Astfel, începând cu anul 2013, se atestă o tendință de acutizare a acestei infecții. Voi preciza că din cele 295 de cazuri raportate, 244 (82,7%) au fost înregistrate în rândurile copiilor.

– Care e situaţia în raionul Rezina?

– Raionul Rezina se evidențiază prin incidența sporită a hepatitei virale A. Morbiditatea mai înaltă atestată în lunile august-septembrie semnifică existența în raion a unui proces epidemic activ, însoțit de diverși factori, atât naturali, cât și sociali. Pe parcursul acestui an au fost înregistrate 67 de cazuri de îmbolnăvire. 44 de cazuri au fost înregistrate în satul Echimăuți, câte 4 cazuri – în Cuizăuca și Pripiceni-Răzeși. Preponderent sunt afectaţi copii în vârstă de până la 6 ani – 12 cazuri; 7-18 ani – 50 de cazuri. Din numărul total de îmbolnăviri printre copii 85% revin celor organizați în instituții școlare și preșcolare. Observațiile epidemiologice efectuate pe parcursul anilor confirmă că boala la noi se răspândeşte preponderent prin apa din fântâni şi izvoare, deşi nu putem exclude şi condiţiile de trai ale populaţiei.

– Care sunt semnele caracteristice ale îmbolnăvirii de HVA?

– Boala începe brusc cu febră (temperatură a corpului ridicată). Bolnavul este copleșit de apatie, scade pofta de mâncare, apar grețuri, vomă, dureri abdominale (de burtă), diaree. Uneori debutul maladiei este similar unei intoxicații sau viroze respiratorii.

– Vă rog să Vă referiţi la măsurile de prevenire a maladiei.

– Sunt multe, dar voi nominaliza doar cele mai importante: dezinfecția periodică a surselor de aprovizionare cu apă potabilă; amenajarea poligoanelor pentru stocarea și evacuarea deșeurilor menajere; igienizarea și salubrizarea permanentă a localităților, instituțiilor și gospodăriilor individuale; asigurarea regimului sanitar în instituțiile de învățământ și grădinițele de copii conform regulilor și normelor epidemiologice, dar şi la unitățile economice de comerț și alimentație publică; diagnosticarea precoce, izolarea și tratarea bolnavilor. Asigurarea acestor condiţii depinde mult şi de autorităţile publice locale.

 

Pentru conformitate, Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns