Hai Moldova dă startul unui concurs pentru toate școlile din țară. Colectează deșeurile electronice din localitatea ta și obține premii

Ani la rând, ajungem să colectăm acasă baterii, acumulatoare, telefoane și alte echipamente electronice, cu care nu știm ce să facem după ce acestea au ieșit din uz. Doar o baterie mică aruncată la nimereală poluează 500 litri de apă sau 1 mp de sol pentru o perioadă de 50 de ani, relatează diez.md.

Mai mult, majoritatea deșeurilor electronice conțin substanțe toxice (plumb, zinc, nichel, bariu, crom, substanțe ignifuge, etc.), iar aruncate în natură, în termen lung conduc la afecțiuni precum cancer, disfuncții ale sistemului nervos central, ale sistemului respirator, imunitar, endocrin, digestiv și reproductiv, probleme în dezvoltarea cerebrală, presiune arterială ridicată, etc.

Anul acesta, Hai Moldova anunță mobilizare generală pentru colectarea și reciclarea deșeurilor electronice de dimensiuni mici. Astfel, între 15 septembrie și 15 octombrie, Hai Moldova va organiza o lună de curățenie națională ca să adune și să recicleze electronicele ieșite din funcțiune din gospodăriile oamenilor.

Astfel, se vor colecta la nivel de centre raionale baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie și orice alte deșeuri electronice de dimensiuni mici.

În acest sens, Hai Moldova dă startul unui concurs pentru toate școlile din țară, pentru ca acestea să devină puncte de colectare a deșeurilor. Școlile care reușesc să colecteze cât mai multe electronice ieșite din uz vor fi premiate.

Concursul va avea loc în patru etape:

Etapa I. Înscrierea în concurs (20 august – 10 septembrie):

 1. completarea formularului și a cererii de exprimare a interesului, le descărcați aici 
  2. semnarea și ștampilarea acestora de către directorul instituției
  3. scanarea formularului și cererii și trimiterea lor la adresa: info.haimoldova@gmail.com
  4. desemnarea a câte un coordonator de proiect, din rândul elevilor și din rândul
  profesorilor

Etapa II. Instalarea containerelor pentru colectarea deșeurilor (10 – 20 septembrie):

Chișinău, bd Ștefan cel Mare și Sfânt 202
Generator Hub, etajul 4, bloc 2
Tel.: +373 60296296
+373 60112929
E-mail: info.haimoldova@gmail.com

 1. semnarea contractului de colaborare
  2. instalarea containerelor
  3. crearea echipei responsabile

Etapa III. Implementarea proiectului (15 septembrie – 15 octombrie)

 1. monitorizarea colectării deșeurilor
  2. informarea echipei Hai Moldova despre numărul de obiecte adunate

Etapa IV. (luna octombrie)

 1. participarea la evenimentul de închidere pentru premierea celor mai active școli

Ce se întâmplă după colectare?

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.

Campania Hai Moldova este susținută de Facilitatea de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, GEF Programul de Granturi MiciMOLDRECBemolAVD – Revista „Managementul Deșeurilor”EcoVisio.

 

Distribuie

Lasă un răspuns