Guvernul se zbate pentru creditul rusesc şi “uită” de oferta generoasă din partea UE

Zilele trecut la câteva canale TV, preşedintel Igor Dodon a afirmat că dacă Curtea Constituţională nu va susţine Acordul privind creditul oferit R. Moldova din partea Federaţiei Ruse, deda în luna mai bugetarii şi pensionarii noştri riscă să nu primească salarii şi pensii, deoarece în buget nu mai sunt resurse.

Între tim însă reprezentanților Partidului Socialiștilor (PSRM) și a Partidului Democrat (PDM), au emis marţ, 28 aprilie, un comunicat de presă în care afirmă că achitarea salariilor , pensiilor și altor plăți sociale este prioritară și se va face fără întârziere.

Pe de altă parte, Alexandru Slusari vicepreședintele Platformei DA ţi vicepreşedinte al Parlamentului a declarat că în toiul discuțiilor aprinse pe marginea creditului dubios din partea Federației Ruse, a rămas în umbră subiectul  asistenței macrofinaciare din partea UE.

„Apropo, a doua tranșă din această asistență constituie aproximativ 600 milioane lei în formă de grant și credit cu dobândă minusculă. UE a redus la maxim condițiile pentru accesarea acestor bani, ținând cont de situația social-economică din țara noastră. Din 8 puncte, care au fost transmise câteva săptămâni în urmă guvernării două au fost aproape îndeplinite de Procuratura Generală. Pe anumite subiecte din lista respectivă partenerul nostru strategic a acceptat un compromis. Dar au rămas câteva puncte nerealizate din motive necunoscute și anume:

  1. Angajamentul public din partea autorităților privind anularea procedurii acordării cetățeniei în schimbul unor așa-zise investiții.
  2. Pornirea consultărilor publice în privința Strategiei de reformare a justiției (cel puținpe o platformădigitală).
  3. Angajamentul public referitor la organizarea unui audit internațional pentru perioada de doi ani de activitate a Consiliului Audiovizual și Consiliulul Concurenței (acest lucru este arhinecesar pentru noi).
  4. Adoptarea Legii privind organizațiile necomerciale conform standardelor europene (proiectul demult este depus în Parlament!)

De ce este tergiversat procesul realizării condiționărilor menționate, care totalmente coincid cu interesele Republicii Moldova? Prim-ministrul Chicu a spus în Parlament că în cazul în care găsim bani în condiții mai avantajoase decât cele propuse de Federația Rusă, guvernul e gata să le accepte. Poftim ! Sunt suficiente două zile pentru a beneficia de o sumă impunătoare. Altfel, apare un mare semn de întrebare: cine va purta vina pentru pierderea celei de a treia tranșe din asistența macrofinanciară oferită de UE în valoare de circa 600 milioane lei? De fapt, până în iunie mai este ceva timp și o guvernare responsabilă ar fi reușit să îndeplinească condițiile necesare pentru accesarea acestor bani, jumătate din care sunt sume nerambursabile. Dar cea mai mare problemă este incompetența actualei guvernări și faptul că aceasta nu este deloc credibilă în raport cu Uniunea Europeană cu care Moldova a încheiat un Acord de Asociere”,  mai notat Alexandru Slusari, conform comunicatului mediatizat de Serviciul de presă al Platformei Demnitate și Adevăr .

 

Despe exporturile de grâne şi securitatea alimentară a R.Moldova

Deputatul Platformei DA Vasile Nastase a trimis azi, 29 aprilie, o interpelare pe numele prim-ministrului, pentru a afla în detaliu care este situația cu rezerva de grâne a țării, cine și în ce condiții exportă grâul în străinătate, care erau stocurile la sfârșitul lui 2019 și ce avem acum în hambare.

Interpelarea corespunde situației în care în spațiul public au apărut informații privind intensificarea exportului de cereale, în
special de grâne din Republica Moldova, inclusiv prin portul Giurgiulești. Primul semnal a venit de la Căușeni, de unde zeci de camioane încărcau și transportau zilele trecute cerealele de la elevator, mai apoi de la Giugiulești, unde s-au creat cozi de automobile încărcate cu cereale. Vasile Năstase subliniază că „deoarece traversăm o perioadă economică nefastă, legată de epidemia COVID 19, deoarece anul agricol 2020 este unul extrem de complicat, marcat de o secetă devastatoare, rezervele de cereale sunt absolut necesare țării, ele constituind un element cardinal al securității alimentare a statului”, se menşionează în interpelarea mediatizată de Serviciul de preă al Platformei DA.

 

Distribuie

Lasă un răspuns