Guvernul iarăşi încalcă Legea

Asociaţia “Promo-LEX” şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au mediatizat o declaraţie în care bat alarma că Guvernul începe implementarea sistemului electoral mixt cu încălcarea legii și subminarea independenței Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale.

În declaraţie se menţionează că la 20 iulie 2017 Parlamentul a aprobat Legea nr.154 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, prin care în esență a fost modificat sistemul electoral prin trecerea de la sistemul proporțional de vot la unul mixt.

Art. 3 al Legii nr.154 obligă Guvernul în termen de 30 zile, care au expirat la 20 august 2017, să formeze Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Contrar obligației menționate, Guvernul nu a format Comisia națională în termenul prevăzut de lege. Totuși, la 18 august 2017, cu 2 zile înainte de expirarea termenului limită Ministerul Justiției a lansat spre consultări publice un Proiect de Regulament cu privire la activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Regulamentul nu prevede componența nominală a Comisiei și durata mandatului ei.

Potrivit alin. 3 al art. 74 Cod Electoral, în redacția survenită urmare a adoptării Legii nr.154 din 20 iulie 2017 se menționează:  Comisia independentă pentru constituirea circumscripțiilor uninominale va activa în baza propriului regulament aprobat de Guvern.

Corespunzător, inițiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care, conform legii, se prezumă a fi independentă și care urmează să-și elaboreze propriul Regulament de activitate, care doar tehnic urmează să fie aprobat de Guvern, nu înseamnă altceva decât ingerință directă în activitatea acestui organ și intenție de suprimare a independenței acesteia.

Guvernul urma până la 20 august 2017, doar să aprobe componența nominală a Comisiei independente și să stabilească mandatul de activitate a acesteia în timp, cu fixarea termenului în care Comisia creată va propune Guvernului propriul Regulament de activitate. În același timp, art. 3 al proiectului Regulamentului, care stabilește aprobarea de către Guvern a componenței Comisiei, cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului, la momentul de față intră în contradicție directă cu art.3 al Legii nr. 154 din 20 iulie 2017.

Autorul declaraţiei mai constată încă cel puţin şase deficienţe majore în textul proiectului de Regulament propus spre consultare şi care urmează a fi luate în calcul de către Comisia creată la etapa elaborării propriului Regulament.

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns