Greva foamei la penitenciarul din Rezina

14 persoane care au fost condamnate la închisoare pe viață și își ispășesc pedeapsa în pușcăria din Rezina 10 yile s/au aflat în greva foamei. au declarat greva foamei. Deținuții solicitau să li se asigure dreptul la eliberare condiționată, pe motivul condițiilor proaste din închisoare. Declarația a fost făcută pentru newsmaker.md/, pe 19 decembrie, de către șeful secției prevenirea torturii din cadrul oficiului Avocatul Poporului, Alexandru Zubco.

Potrivit acestuia, legislația nu prevede faptul că mecanismul privind eliberarea condiționată înainte de termen nu include deținuții condamnați la închisoare pe viață.

Zubco a precizat că până în 2002, condamnații pe viață puteau fi eliberați după ce ispășeau 25 de ani de închisoare. Ulterior, termenul a fost majorat la 30 de ani.

Mai mulți deținuți din închisoarea din Rezina au încercat să-și facă dreptate în judecată, însă sesizările nu au fost acceptate. Prin urmare, aceștia au declarat greva foamei și solicită o întrevedere cu autoritățile.

Pe 19 decembrie, deținuții au fost vizitați de reprezentanții comisiei parlamentare pentru drepturile omului, ai Ministerului Justiției și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Oficiul Avocatului Poporului a îndemnat conducerea închisorii din Rezina să respecte drepturile deținuților la servicii medicale.

Amintim că din 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova a intrat în vigoare legea cu privire la mecanismul preventiv și compensator pentru detenție în condiții precare.

Printre cei care au beneficiat de noile prevederi este și fostul prim-ministru Vladimir Filat, care a fost condamnat în 2016 la 9 ani de închisoare, pentru trafic de influență și corupție pasivă. Acesta a fost eliberat înainte de termen, după 4 ani și 2 luni de detenție.

 

Distribuie

Lasă un răspuns