Granturi pentru implementarea practicilor intensive de producere a strugurilor de masă

Proiectul USAID Agricultura Performantă (USAID/APM) oferă granturi pentru înființarea plantațiilor demonstrative de struguri pe sistemele Pergola sau Gable și dotarea lor cu plase antigrindină sau anti-ploaie, precum și pentru procurarea echipamentului inovativ.

Experții menționează un șir de avantaje la cultivarea strugurilor de masă prin sistemul Pergola sau Gable, utilizate pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA. Utilizarea sistemului de producere a strugurilor de masă Pergola sau Gable sporește recolta de circa patru ori, până la 45 tone de struguri per hectar.

Totodată, sistemele intensive de cultivare a strugurilor de masă garantează struguri și bobițe mai mari, de dimensiuni uniforme și de calitate extra. Actualmente experiența viticultorilor moldoveni în utilizarea acestor sisteme este extrem de limitată, deși există ”istorii de succes” în țările vecine cu climă similară (România și Ucraina).

Valoarea granturilor pentru tehnologii și practici intensive de producere a strugurilor de masă acordate de proiectul USAID/APM poate fi până la 600 de mii MDL, iar termenul limită de solicitare a granturilor este de 19 februarie 2018. Informații detaliate despre apelul de finanțare prin granturi sunt disponibile pe http://civic.md/grants/40547-proiectul-usaid-apm-lanseaza-apel-pentru-finantare-prin-granturi-activitatea-demonstrativa-pentru-implementarea-tehnologiilor-si-practicilor-intensive-de-producere-a-strugurilor-de-masa.html .

În 2017 în Republica Moldova au fost recoltate circa 110 mii tone de struguri de masă, iar exportul constituie circa 80 de mii de tone. Republica Moldova exportă în mare parte în Federația Rusă, România, Belarus, Irak, Letonia etc. În anul 2014, Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 000 tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova. Aceasta cotă a fost utilizată în întregime de exportatorii moldoveni de struguri de masă  în 2015, 2016 și 2017.

Inga Burlacu

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns