Germania a rămas în urmă față de noi

La 5 ianuarie c. Associated Press, citată de digi24.ro. ne informa cum „un bărbat din vestul Germaniei a constatat că persoane necunoscute i-au zidit ușa de la intrare în cursul nopții și nu a mai putut ieși din casă până când nu a demolat zidul”. Autorii ştirii mai concretizează că bărbatul s-a adresat la poliție, declarând că s-a simțit ca un berlinez în august 1961, când fără anunțare a fost ridicat Zidul Berlinului.

„Ofițerii nu știu deocamdată dacă a fost vorba de o farsă ori un act de răzbunare, dar au demarat o anchetă”, se mai spune în comunicat.

Acest incident mi-a adus aminte de epopeea rezineanului Ilie Dăscălaș, care într-o zi s-a trezit cu unica fereastră de la garsoniera sa zidită. Aceasta s-a întâmplat cu vreo 6-7 ani în urmă, așa realităţile din Rezina le bat pe cele din Germania.

Dacă neamțul a reuşit foarte operativ să scape de zid, apoi moldoveanul Dăscălaș continuă să trăiască ca graful Monte Cristo, adică fără a vedea lumina soarelui și fără a respira aerul Patriei natale, deoarece nu i se permite să scoată cotileţii din fereastră. Ofițerii germani au demarat o anchetă pentru a-i trage la răspundere pe făptaşi. La noi cu totul altă făină se macină la moara justiției. Cazul lui Dăscălaş şapte ani se află în proces de judecată, dar fără niciun rezultat. Între timp omul continuă să trăiască ca într-un cavou…

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns