Funcționarii din R. Moldova cu salarii de peste o sută de mii de lei

Banca Națională a Moldovei este instituția care își plătește cel mai bine conducătorii. BNM a cheltuit în 2019 peste 8 milioane de lei pentru remunerarea guvernatorului și celor 4 adjuncți ai săi.

Potrivit declarației de venit, publicată recent de Autoritatea Națională de Integritate, la care se referă tv8, guvernatorul BNM Octavian Armașu a avut anul trecut un salariu de 1 914 196 lei, adică câte 159 de mii de lei pe lună.

Prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a avut un salariu lunar de 138 de mii  de lei, iar viceguvernatoarea BNM, Cristina Harea, a ridicat aproximativ 118 mii de lei lunar.

Un alt viceguvernator, Aureliu Cincilei, a fost remunerat câte 153 de mii de lei pe lună. Declarația de venit pentru 2019 a viceguvernatorului Ion Sturzu nu este publicată, deocamdată de ANI, dar în 2018 acesta a primit un salariu de  1 176 487 lei.

Sursa precizează că Aureliu Cincilei ţi Ion Sturzu sunt cercetați penal în dosarul fraudei bancare. Sturzu s-a aflat și în arest în penitenciar, dar în urma deciziei magistraților a fost trecut în arest la domiciuliu.

Pe locul doi în topul instituțiilor de stat care cheltuie cel mai mult pentru a-și plăti managerii este Comisia Națională a Pieței Financiare. Președintele Consiliului de Administrație al CNPF, Sergiu Chițanu, a primit anul trecut un salariu de 1 529 889, adică câte 127 de mii de lei pe lună. Funcționarul primește lunar și o pensie de 31 de mii de lei.

Vicepreședintele Consiliului, Iurie Filip a încasat  1 336 191 lei, iar celălalt vicepreședinte, Nina Dosca, a avut un salariu brut de 1 217 251 lei.

Și unicul membru al Consiliului de Administrație al CNPF, Viorel Miron, a fost remunerat cu 1 1534 63 lei anul trecut, ceea ce ar însemna circa 96 de mii de lei pe lună.

Este de menționat faptul că șefii de la CNPF au primit anul trecut și tichete pentru masă cu o valoare de peste zece mii de lei pentru fiecare.

Salarii grase au şi directorii de la ANRE. Directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă, a primit lunar circa 80 de mii de lei, directorii Octavian Calmîc – 76 mii,  Ștefan Creangă 71 mii, Eugen Carpov, peste 65 de mii de lei.

Sursa citată mai menţionează că şi conducătorii mai multor întreprinderi de stat sunt bine plătiți în R. Moldova. Directorul Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, Veaceslav Frunze,  a încasat anul trecut un salariu de 1 167 334 lei, adică aproximativ câte 97 de mii de lei pe lună, iar ex-directorul SA “Moldtelecum”, Dan Mitriuc  – în cele şase luni lucrate în 2019 a primit cite 127 mii lei.

Șeful Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Octavian Rău, a fost plătit anul trecut cu 72 de mii de lei pe lună.

Și fostul conducător al  Agenției Servicii Publice, actualul ministru al Economiei, Sergiu Răilean a declarat la demisie un salariu de 549 744 lei pentru  șapte luni ale anului 2019, adică 78,5 mii lei pe lună, plus  un ajutor material de 36 de mii de lei, iar la demisie a primit şi o compensație de 220 de mii de lei.

Cursa: tv8 https://tv8.md/2020/04/29/top-functionarii-din-r-moldova-cu-cele-mai-grase-salarii-primesc-lunar-peste-o-suta-de-mii-de-lei/

Distribuie

Lasă un răspuns